Önümüzdeki hafta piyasaların odağında hangi konular olacak?

Önümüzdeki hafta Türkiye'de faiz kararı, işsizlik, sanayi ve ödemeler dengesi; ABD ve Çin'de enflasyon verileri takip edilecek.

Piyasalar önümüzdeki hafta TCMB tarafından açıklanacak olan faiz kararına odaklanacak. 

Yeni haftada Türkiye'de öne çıkan en önemli veriler; işsizlik rakamları, sanayi üretimi ve ödemeler dengesi olacak.

Fitch'in haftanın son günü açıklayacağı Türkiye raporu da gündemin odağında bulunuyor.

Yurt dışında ABD ve Çin enflasyon rakamları, İngiltere büyüme verileri bu hafta takip edilecek önemli veriler arasında yer alıyor.

9 Ağustos Pazartesi

10.00 - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklayacak.

17.30 - Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç borçlanmanın ortalama vadesi, maliyeti ve çevirme oranlarını açıklayacak.

04.30 - Yurt dışında erken saatlerde Çin'den tüketici ve üretici fiyatları verileri gelecek. Ülkede Haziran ayında tüketici fiyatları yıllık yüzde 1,1, üretici fiyatları yüzde 8,8 artış göstermişti. Analistler temmuz ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,8'e gerilemesini, üretici fiyatlarının yüzde 8,8 seviyesinde kalmasını bekliyorlar.

09.00 - Avrupa piyasaları Almanya'dan gelecek ticaret ve cari denge verileri ile açılacak. Piyasalar ihracatta yüzde 0,4, ithalatta yüzde 0,6 artış beklerken, önceki ay 12,6 milyar euro seviyesinde olan ticaret fazlasının 13,4 milyar euroya ulaşmasını bekliyorlar.

Sentix Yatırımcı Güven Endeksi, günün diğer takip edilecek verisi olacak. Geçtiğimiz ay 29,8 olan Endeksin 30,0 puana çıkması bekleniyor.

17.00 - ABD'de JOLTS açılan iş sayısı verileri izlenecek.

17.10 - Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin konuşma yapacaklar.

10 Ağustos Salı

10.00 - TÜİK, haziran ayına yönelik işgücü istatistiklerini yayınlayacak. İşsizlik oranı bir önceki ay yüzde 13,2 olarak açıklandı.

12.00 - Almanya'da ZEW Ekonomik Duyarlılık Endeksi, günün en öne çıkan verisi olacak. Endeks bir önceki ay 63,3 seviyesinde gelmişti. Yeni ayda Endeksin 58,0 puana gerileyeceği tahmin ediliyor.

İngiltere 10 yıllık tahvil ihalesine çıkacak.

ABD'de;

13.00 - NFIB Küçük İşletmeler İyimserlik Endeksi,

15.30 - tarım dışı verimlilik,

23.30 - API petrol stokları takip edilecek.

21.30 - Chicago Fed Başkanı Charles Evans basın mensuplarıyla bir araya gelerek ekonomi ile ilgili soruları cevaplayacak.

11 Ağustos Çarşamba

10.00 - TÜİK, Dış Ticaret Endeksleri ve İnşaat Maliyet Endeksleri verilerini duyuracak.

09.00 - Almanya'da tüketici fiyatlarının final verileri izlenecek. Tüketici fiyatları öncü verilerle aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde 3,8 artış göstermişti.

15.30 - Yurt dışında günün en önemli verisi ABD'den gelecek tüketici fiyatları olacak. Ülkede tüketici fiyatları Haziran ayında yıllık yüzde 5,4'e kadar yükselmişti. Gıda ve enerji hariç hesaplanan çekirdek tüketici fiyatları artışı ise yüzde 4,5'i bulmuştu. Analistler Temmuz ayında tüketici fiyatlarının aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 4,0, çekirdek tüketici fiyatlarının aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 4,9'a gerilemesini bekliyorlar.

ABD'nin diğer verileri;

17.30 - DoE petrol stokları,

21.00 - Hazine bütçe dengesi olacak.

17.30 - Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic,

19.00 - Kansas City Fed Başkanı Esther George günün konuşması beklenen yetkilileri olacak.

12 Ağustos Perşembe

10.00 - TÜİK tarafından sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endeksleri gibi önemli verileri açıklanacak. Sanayi üretimi haziran ayında aylık yüzde 1,3, yıllık baz etkisiyle yüzde 42,3 artış göstermişti.

14.00 - Piyasalar Merkez Bankasından gelecek faiz kararına odaklanacaklar. TCMB, mart ayında yaptığı 200 baz puan faiz artırımının ardından son 4 toplantısında faizi yüzde 19,00 olarak korudu.

14.30 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak takip edilecek.

Günün ilk saatlerinde MSCI, 2021 üçüncü dönem endeks revizyonlarını açıklayacak. Yeni endeksler 1 Eylül 2021 tarihi itibarıyla geçerli olacak.

02.50 - Japonya'dan gelecek üretici fiyatları verileri Asya piyasalarında takip edilecek verilerin başında bulunuyor.

09.00 - Avrupa'da gün başlarken İngiltere'den gelecek veriler takip edilecek. GSYH, sanayi üretimi, işletme yatırımları, ticaret rakamları aynı saatte ekranlara düşecek.

Euro Bölgesi sanayi üretimi verisi, gün ortasında izlenecek önemli bir veri olacak. Bölgede sanayi üretimi hazirana yında aylık yüzde 1,0 düşerken, yıllık baz etkisiyle yüzde 20,5 yukarı gelmişti.

15.30 - ABD'de bir gün önce açıklanacak olan tüketici enflasyonunun ardından üretici fiyatları verisi takip edilecek. Üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 7,3 seviyesine kadar yükseldi.

17.30 - Haftalık işsizlik başvuruları, doğal gaz stokları ve 30 yıllık tahvil ihalesi, ABD'de takip edilecek diğer gündem maddeleri olacak.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından açıklanacak aylık raporlar petrol işlemcileri için izlenecek gündem maddeleri olacak.

13 Ağustos Cuma

10.00 - TCMB, mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi raporunu açıklayacak. Cari işlemler açığı mayıs ayında yeniden 3,0 milyar dolar seviyesinin üzerini görmüştü.

10.00 - TÜİK konut satış verileri ile hayvansal üretim istatistiklerini yayınlayacak.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ile ilgili değerlendirmesini yayımlayacak. Fitch, bu yıl Şubat ayında Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit ederken, görünümünü "negatif"ten "durağan"a revize etmişti.

ABD'de;

15.30 - ithal fiyatlar,

17.00 - Michigan Tüketici Güven Endeksi,

20.00 - Baker Hughes sondaj kule sayıları haftanın son verileri olarak izlenecek.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu