Öldükten sonra sosyal medya hesabımız ne olacak?

Sosyal medya hesaplarımız biz öldükten sonra aktif kalmaya devam edecek mi? Yeni bir kavram gündelik hayatımıza artık kullanıma girdi: Online vâris ataması!

Yakın geçmişte bir trafik kazasında eşini kaybetmesinin ardından eşinin bulut bilgi sağlayıcısı hesabı için dava açan kadının davası üzerine dijital miras ve mülkiyet kavramlarını hayatımıza kazandıracak gibi duruyor.

Dijital Miras Nedir?

Hukuk uzmanları gelişen teknoloji ve sosyal medyaların artık daha fazla dikkate alınması gerektiğini ve bunlarında miras olarak görülmesi gerektiğine inanıyorlar. Dünyada giderek büyüyen bir dijital sistem olduğu ve gündelik hayatımıza artık, 'youtuber, influencer ve sosyal medya fenomeni' tabirleri yer alması ile birlikte her bir youtube veya influencerın bir marka değeri ve ülke içinde hatırı sayılır bir geliri olduğunu düşünülüyor. Hal böyleyken bir gelir durumu ortada bırakılmaması gerekliliğine dayanarak hukukçular bu alanda bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğine inanılıyor.

1- Google'dan Geri Sayım

Google üzerinden hesabım seçeneğine tıkladıktan sonra ''Etkin olmayan hesap yöneticisi'' sekmesinden hesaplar için 10 kişi ile sınırlandırılmış şekilde yönetici adayları atayabilirsiniz. Sizin  ve google tarafının ortak belirlediği süre boyunca hesabın ana kullanıcısından yanıt alınamaması durumunda hesapta sizin belirlediğiniz konularda fotoğraf, mail gibi başlıkların yine sizin belirlediğiniz yönetici adaylarına gitmesini sağlayabilirsiniz. Dilerseniz kimseye göndermeden tamamen imha edilmesini de sağlayabilirsiniz.

2- Facebook Duvarı Artık Mezar Taşınız

Dünya üzerinde Facebook kullanmayan ya da hiç kullanmamış Facebook kullanıcısı artık daha az denebilir seviyelere ulaşmış durumda. Öldükten sonrası için Facebook kullanıcılara 2 seçenek sunuyor. Nedir bu seçenekler? 

* Hesabın tamamen kapatılması
* Sanal vâris ataması

Sanal varis ataması yapılan hesaplarda hesabı anıt şekline dönüştürmekte amaç online bir taziye düzenlenmesine yardımcı olmak için kullanılan bir araç haline dönüştürülüyor. Bu taziye sisteminde kullanıcılar ölen arkadaşları ile anılarını paylaşabiliyor duruma getiriliyor.

3- Twitter İçin Süreç Hala Karışık

Twitter'da durumlar nispeten daha karışık seyirde ilerliyor. Resmi kaynaklardan alınmış belgeler ile birlikte Twitter'a başvurmanız sonucunda vefat eden kişinin hesabının tamamen kapatılmasına ya da devir edilmesine olanak sağlanabiliyor. Fakat bununla ilgili her net bir sistemi ve her zaman böyle değerlendirileceğine dair bir garantisi de bulunmuyor.

4- Apple'dan bir şey almak imkansız!

Apple'dan bir veri almak imkansıza yakın gibi duruyor. Öncelikle öldüğünü resmi yollarla ispatlasanız bile Apple'dan parayla satın alınan müzikler, filmler veya herhangi bir üründe bile miras durumu söz konusu değil. Kısaca Apple kullanıcısı öldükten sonra Apple hesapları da ölmüş oluyor.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu