O Avrupa ülkesinde enflasyon 46 yılın zirvesine çıktı!

Tüm dünyanın enflasyon ve resesyonla başının belada olduğu bu dönemde Avrupa'dan da çatlak sesler gelmeye başladı. Belçika'da temmuz ayında yüzde 9,62 olan enflasyon, ağustosta 9,94'e çıktı. Böylece enflasyon, Mart 1976'dan bu yanan ölçülen en yüksek seviyeyi gördü

Tüm dünyanın enflasyon ve resesyonla başının belada olduğu bu dönemde Avrupa'dan da çatlak sesler gelmeye başladı. Belçika'da temmuz ayında yüzde 9,62 olan enflasyon, ağustosta 9,94'e çıktı. Böylece enflasyon, Mart 1976'dan bu yanan ölçülen en yüksek seviyeyi gördü  Belçika İstatistik Kurumu (Statbel), ülkenin ağustos ayı enflasyon verilerini yayımladı. Yayınlanan veriler vatandaşın canını sıkmaya devam ediyor. Belçika'da enflasyona dair sorunlar neredeyse hiç olmamakla beraber pandemi çıkışından itibaren resesyon ve enflasyon etkisi her geçen ay kendisini daha fazla hissettirmeye başladı. 

Avrupa ülkelerinde enflasyon yüzde kaç?

Verilere göre, Belçika'da 2022'nin Temmuz ayında yüzde 9,62 olan enflasyon, 2022 Ağustos'ta 9,94'e çıktı. Böylece ülkede enflasyon, Mart 1976'dan bu yanan ölçülen en yüksek seviyeye çıkmış oldu. Belçika'da en son 46 yıl önce enflasyon bu kadar yükseliş göstermişti ve yüzde 9,96 seviyesine çıkmıştı. Ayrıca Belçika'da, çekirdek enflasyon ise son ay ölçümlerinde yüzde 5,74'e yükseldi.

Ağustos ayında en önemli fiyat artışları elektrik, doğal gaz, ekmek, tahıl ürünleri, giyim, tatlı, alkollü içecekler, otel odası, et ve kişisel bakım ürünlerinde gerçekleşti.

Ülkede enflasyondaki yükselişin ana nedeni ise enerji oldu. Enerjideki fiyat artışı yüzde 49,81'i buldu. Enerji ürünlerinin ağustos ayı enflasyonuna katkısı yüzde 4,43 düzeyinde gerçekleşti.

Belçika'da ağustos ayında 1 yıl öncesine kıyasla doğal gaz fiyatı yüzde 106,9, elektrik fiyatı yüzde 57,2, kalorifer yakıtı fiyatı yüzde 52,6, uçak bileti fiyatı yüzde 41,1, yağ fiyatı yüzde 29,3, mazot fiyatı yüzde 26,3 ve deniz ürünleri fiyatı yüzde 24 arttı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan enflasyon ve resesyon etkilerinden arınmak isteyen tüm ülkeler, faiz artırımı konusunda yarışa girmiş durumda. Faiz artışı ile birlikte enflasyon etkilerinden arınmak isteyen ülkeler düzenli faiz artışı ile birlikte ticari durgunluğa neden oluyor. Piyasadaki para bolluğunun öncelikle azaltılması daha sonrasında ise bu bolluğun üretime katkı sağlaması gerekmekte.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu