Net döviz açığında artış büyüyor!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son yayınladığı veriler neticesinde kesim dışı firmaların net döviz açığında artış olduğu bildirildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gün içinde yayınlanan yeni verilere göre finansal kesim dışında yer alan firmaların net döviz açığının, Ocak ayında 119 milyar 783 milyon dolar olduğu belirtildi. Önceki ayın verileriyle kıyaslandığınsa ise finansal kesim dışında yer alan firmaların döviz varlıkları 3 milyar 386 milyon dolar azalış gösterirken, ait olduğu yükümlülükler ise 651 milyon dolar artış gösterdi. Son veriler ışığında net döviz pozisyon açığı ise 4 milyar 37 milyon dolarlık artış sağlarken 119 milyar 783 milyon dolar seviyelerine ulaşmış oldu.
Açıklanan verilerin ardından varlık dağılımlarına bakıldığında, geçmiş aya göre yurt içi tabanlı bankalarda yer alan mevduat ve ihracat alacak rakamları sırasıyla 2 milyar 43 milyon dolar ve 1 milyar 705 milyon dolar düşüş gösterirken, yurt dışına yönelik doğrudan sermaye yatırım değerleri ise 278 milyon dolar artış sağladı. Yükümlülük dağılımları bir önceki ay ile kıyaslandığında, yurt için nakit krediler 1 milyar 628 milyon dolar, yurt dışı kaynakla nakdi krediler ise 17 milyon dolar gerileme gösterdi. İthalat borçlarında ise 2 milyar 296 milyon dolar yükseliş gerçekleşti.
Yurt dışı kaynaklı borçlanma artış gösterdi!
Yükümlülük dağılımı verilerinde bir önceki aya göre yurt içi kaynaklı sağlanan kısa vadeli krediler 241 milyon dolar, yurt içi kaynaklı uzun vadeli krediler 1 milyar 388 milyon dolar azalış kaydetti. Yurt dışı kaynaklık sağlanan kredilerde kısa vadeli olarak 3 milyon 289 milyon dolar artışa tanık olunurken, uzun vadeli kredilerde 1 milyar 10 milyon dolarlık düşüş gözlemlendi.
Son olarak kısa vadeli varlıkların değerlendirmesinde, Ocak ayında 131 milyar 204 milyon dolar, kısa vadeli yükümlülükler ise 78 milyar 333 milyon dolarlık hareket gerçekleştirdi. Kısa vadeli net döviz pozisyonu geçmiş aya oranla 6 milyar 712 milyon dolar düşüş yaşayarak 52 milyar 871 milyon dolara geriledi.