Nerde o eski dolarlar?

Dolar / TL'ye teknik bakış.

Dolar / TL' deki teknik görünüm yer yer yaşanan geri çekilmeye rağmen hâlâ pozitif.

Yükselen kanal içinde kanal içi desteği olan 8.28 ye yaklaştıkça alıcı tarafında güç artıyor ve kanal içi destekten yukarı tepki vermeye şimdilik devam ediyor.

9.30 hedefli çanak kulp formasyonunun, kulp tarafını yapmaya devam eden Dolar / TL paritesinin yukarı yönlü dirençleri günlük kanal içinde 8,37 ve 8,65 formasyon dirençleri ise yatay bant aralığında 8,45 ve 8,57 olarak gözüküyor.

Bilindiği üzere Dolar / TL paritesi ülkemizin siyasi ve politikalarının sürekli değişkenliği nedeniyle yüksek volatiliteye sahip. Bu sebeple sadece döviz tarafında işlem yapılırken sadece teknik analiz çoğu zaman yetersiz kalır.

Dünya genelinde tekrar büyük artış gösterenn kovid - 19 salgınınından ve uluslararası siyasetin etkisiyle dolarda yaşanan volatilite bir türlü durdurulamıyor. ABD vadelilerin düşüşünün ardından dolar küçük düşüşler yaşasa bile ilk desteğinden destek alıp yoluna güçlü şekilde devam ediyor.

Doların hızlı hareketleri ülkemizde nasıl sonuçlara sebebiyet veriyor?

Doların hızlı yükselmesi dolar borcu yüksek olan şirketlerin ödeme ve likidite sorunlarını birden tekrar ortaya çıkarıyor.

Borsa İstanbul'a sirayeti ise şöyle gerçekleşiyor. Örneğin yabancı yatırımcı kuruluşlar veyahut bireysel yatırımcılar dolar kurunun yüksek olması sayesinde üreten ve temettü alışkanlığı olan büyük ve başarılı şirketlere fonlar vasıtasıyla yatırım yapıyorlar. Bu sırada doların yükselmesi şirketlerin değer kazanması yabancı yatırımcı için bir anlam ifade etmemiş oluyor. 

Değerler üzerinden anlatmak gerekirse dolar 7 tl iken dolarını TL'ye çeviren bir yabancı yatırımcı örneğin yine 7 tl den SISE hissesi aldı sise hissesi değer kazanıp 7.70 seviyelerine çıktı. Teoride hisse başı 70 kuruş kar etmiş olabilir fakat bu dönemde dolar 8 liraya çıkarsa yabancı yatırımcı kar realize edip tekrar dolar almak istediğinde arada geçen süreç boyunca hem kar edememiş hem değer yatırımlarının karşılığını alamamış olur.

Bu sebeple yabancı yatırımcının dolarını ülkemize getirip değer yatırımı yapması için öncelikle Dolar / TL paritesinde yatay bant aralığında uzun bir dönem gidip uluslararası yatırımlar alabiliriz.

Dolar / TL günlük grafik sıralı teknik destek ve dirençleri ise şöyle:

Destekler 8,20 - 8,08 - 7,93 - 7,81
Dirençler 8,43 - 8,57 - 8,70 - 9 

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu