Nakit ihtiyacı olanlara bankalar göz kırptı! Faizler yerle bir oldu

Merkez Bankası tarafından atılan son adımlardan sonra bankalar tarafından verilen kredi faizleri sert düştü.

Merkez Bankası tarafından atılan son adımlar bankaları üzerken tüketiciyi güldürdü. Atılan adımlardan sonra ticari kredi faizleri sert düştü. Yaklaşık olarak %14’lük merkez bankası politika faizine göre 22 Temmuz tarihinde ortalama %29,74 oranına kadar çıkan ticari kredi faizi %21,96 oranına kadar düştü.

Temmuz ayının sonunda özel bankaların kredi faizleri %50 oranına ulaşmıştı. Hal böyle olunca da iş dünyası bu faizlere itiraz etmişti. Bu itirazlardan sonra Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen 18 Ağustos tarihindeki toplantıda politika faizi %13’e düşmüş, 20 Ağustos tarihinde aldığı kararla kredi faizleri yerle bir oldu. Bazı ticari kredilerde faiz oranı %21,48 olurken, banka kredinin %20’si, %27,61’in üzerindeyse kredinin %90’ını tahvil karşılığında ayırması şarttır.

İhtiyaç kredisi faizi yükseldi  

Ortalama ihtiyaç kredisi faizi bu hafta %33,47 oranında olurken ticari faiz ile ihtiyaç kredisi faizi arasındaki fark 11,5 puan oldu. 22 Temmuz haftasında ihtiyaç kredisi faizi ortalama %34,11 olurken bu hafta bir nebze de olsa yükseldi. Merkez Bankası ticari kredi faizlerini düşürürken, ihtiyaç kredisi faizleriyle ilgili herhangi bir çalışma yapmadı.

Diğer yandan bu hafta konut kredisi faizi %18,96 olurken ortalama taşıt kredisi faizi de %27 olarak belirlendi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından faiz indirimi uygulansa ve ticari kredi faizlerine sınırlama gelse de kredi büyüme hızları giderek düşüş gösteriyor. Merkez Bankası tarafından alınan kararla TL ticari kredi faizlerinin yanı sıra TL ticari kredi büyümesine de sınırlama geldi.