Müjde devletten: Dar gelirlinin borçları siliniyor!

Devlet tarafından yine kesenin ağzı açıldı. Dar gelirli vatandaşın borçlarının silinmesine yönelik yasa tasarısı hazırlanmaya başladı mı?

Dün gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada icralık borçların silinmesine yönelik çalışmalar yapılacağı açıklandı. Özellikle dar gelirli vatandaşa nefes aldırmak için hazırlanan bu yasa tasarısında 6 milyon kişiye ait borçların 2 bin TL2lik kısmı devlet tarafından ödenecek. Peki, bu borçlar nasıl ödenecek? Yararlanma şartları nelerdir?

Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulacak düzenlemeyle beraber yaklaşık olarak 6 milyon kişinin 30 milyar lira tutarındaki icralık borcu silinecek. Özellikle elektrik, su, doğalgaz ve telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmeden kaynaklanan borçların silinmesine yönelik çalışma yapılacak. Dar gelirliyi destekleyecek bu paket ile beraber 30 milyar lira civarındaki borç silinecek.

Kaç TL’lik borç silinecek?

TBMM tarafından onaylanacak düzenleme kapsamında 2 bin TL’ye kadar olan borçlar icradan düşürülerek borçları silinecek. Ailelerin borçlu olduğu şirketler, icraya verilen alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider gösterip vergiden düşürülecek. Bu kapsamda borcu olan vatandaşların borçları kamu maliyesinden karşılanacak.

15 Ağustos tarihine kadar yapılmış borçlar arasında temel ihtiyaçları karşılayan  borçlar icraya düşmüş ise bu borçların 2 bin TL’ye kadar olan icra dosyaları silinecek. Hazırlanacak destek paketi iki aşamadan oluşacak. Bu kapsamda 5 milyona yakın ailenin 2 bin TL’ye kadar borcu icradan silinecektir. Paket kapsamında temel ihtiyaçlar elektrik, su, doğalgaz ve telefon aboneliklerinden kaynaklanan borçlardan dolayı icralık olan borçlar tasfiye edilecek.

İcralık borçların silinmesi ne zaman gerçekleştirilecek?

Adalet Bakanlığı tarafından düzenlemelere başlandı. Yapılacak düzenlemenin ilk adımının 1 Ekim’de açılması beklenen Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelmesi hesaplanıyor. 2 Bin TL’ye kadar olan borçların silinmesi için herhangi bir başvuru yapılmaksızın sistem üzerinden otomatik olarak düşürülmesi bekleniyor.

Kaç kişi faydalanacak?

Hükümet tarafından çıkarılacak yasa tasarısının yaklaşık olarak 6 milyon kişiyi ilgilendireceği düşünülmektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez tarafından sunulan önergede:

"2020'de toplam 2 milyon 930 bin 957 elektrik abonesinden (mesken) ve toplam 1 milyon 989 140 doğal gaz abonesinden (konut) abonelik işlemleri nedeniyle güvence bedeli tahsil edildiğini belirtti. Toplam 46 milyon 81 bin 856 elektrik ve 16 milyon 846 bin 604 doğal gaz abonesi içinde 2020'de zamanında borç ödenmemesi nedeniyle güvence bedeli mahsubu yapılan elektrik abone (mesken) sayısının 185 bin 408 ve doğal gaz abone (konut) sayısının ise 617 bin 942 vardır.

Borçları sebebiyle elektrik ve doğalgazı kesilen ya da abonelikleri iptal edilen abonelerle ilgili ise Dönmez:

Türkiye'de 2020 yılı sonu itibariyle; üretilen 320 milyon 802 bin 228 elektrik faturasından (mesken), sözleşmesine göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen elektrik abonelerinden (mesken) yüzde 0,92'sinde geçici kesinti uygulanırken yüzde 0,03'ünün sözleşmesi feshedilmiştir. Üretilen 169 milyon 575 bin 739 doğal gaz faturasından (konut), sözleşmesine göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen doğal gaz abonelerinden yüzde 0,43'ünde geçici kesinti uygulanırken yüzde 0,03'ünün sözleşmesi feshedilmiştir. Mevzuatı kapsamında yükümlülüklerini yerine getiren bütün abonelere tekrar elektrik ve doğal gaz arzı sağlanmıştır" açıklamasını yaptı.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu