Mining nedir? Nasıl yapılır?
Kripto piyasalar tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Her yatırımcı al sat ile değil kimisi de işin mutfağında bulunup para kazanmak istiyor bu yöntemlerden biri de mining yani kazım işlemi yaparak gerçekleşiyor.
Coin mining kripto para ile ilgilenenlerin bir takım araçlarla bu parayı üretmelerine verilen isim. Coin mining ile kullanıcılar kendi coinlerini evlerinde üretebiliyor. Yada transfer işlemlerine destek verip komisyon üzerinden kazanıyorlar. Ancak elbette bunun bir maliyeti var. Coin para madenciliği yapmak için olmazsa olmaz külfetler ve bir takım maliyetler var...
Bitcoin madenciliği, kazım yoluyla yeni kriptolar üretmek için kullanılamıyor çünkü arzı son bulan bir kriptodur ve daha fazla üretilemeyecektir. Bu yüzden BTC madenciliği sadece madencilik havuzlarında işlem görür ve blok ödülleri kendi aralarında paylaşılır.
Bitcoin Madenciliği (Havuzu) Nedir?
Bir madencilik havuzunda, bir kripto para birimini ortaklaşa "madenciliği" yapmak için birkaç varlık bir araya gelir. Bir Bitcoin madencilik havuzu, örneğin birlikte bir blok bulma ve bunun için blok ödülü alma şansını artırmak için enerji veya bilgi işlem gücünü bir araya getirir.
Ethereum Madenciliği
Sadece Bitcoin değil, aynı zamanda Ethereum'un kripto para birimi olan Ether (ETH) de çıkarılabilir. Ethereum madenciliği özellikle ilginç çünkü grafik kartı (GPU) ile madencilik yapmak hala mümkün. Aşağıdaki öğretici, Ethereum madenciliğinin tam olarak nasıl çalıştığını göstermektedir.
Ethereum madenciliği nasıl çalışır?
İşlemleri doğrulamak için, Bitcoin'e benzer şekilde, sonunda mevcut blok zincirine eklenen bloklarda birleştirilirler. Bu, şu anda iş kanıtı adı verilen bir süreç aracılığıyla yapılmaktadır. Her beş saniyede bir mevcut Ethereum blok zincirine yeni bir blok eklenir. Ethereum ağında akıllı sözleşmelerin de işlenmesi gerekir ki bu da madencilerin sorumluluğundadır.
Madenciler, doğru işlemleri bir blokta birleştirir ve bloğun meta verilerinden ve nonce denilen bir karma oluşturur. Bu bir tür sağlama toplamıdır. Nonce, hash, hedef olarak adlandırılan belirli bir önceden belirlenmiş forma karşılık gelecek şekilde yinelemeli olarak seçilir.
Görevlerle başa çıkmak için - işlemlerin ve akıllı sözleşmelerin onaylanması ve blokların oluşturulması - bir teşvik yaratılır: blok zinciri için blok seçilen her madenci (yani, bir blok bulan ilk kişi kimdir) belirtilen hedef), yeni oluşturulan beş eter jetonunu alır. Ayrıca, o madenci, maruz kaldığı tüm madencilik ücretlerini alır.
Ethereum madenciliği için bir başka teşvik de, bloğu seçilmeyen madencilerin hala bir ödül (amca/teyze ödülü olarak adlandırılan) almasıdır. Bunun arka planı, beş saniyelik kısa bir blok süresiyle, iki madencinin aynı anda geçerli bir blok bulma olasılığının nispeten yüksek olmasıdır. Bloğu daha uzun blok zincirine eklenmemiş olan madencinin çalışmalarını finansal olarak ödüllendirmek ve madenciliğin merkezileşmesine karşı harekete geçmek için, ortalama iki ila üç eterlik bu daha küçük ödül tanıtıldı.
Bu noktada, bu tür madenciliğin günlerinin Ethereum için sayılı olduğunu vurgulamak önemlidir: Casper adı altında gelecek bir güncelleme ile, bir iş kanıtı konsensüsü sözde kanıt olarak değiştirilecektir. Of stake Konsensus değişti, bu artık klasik anlamda madencilik gerektirmiyor.
Ancak bu gerçekleşse bile, daha önce kullanılan ekipmanla kar elde edilebilir: Ethereum Classic, Ethereum ile aynı çalışma kanıtı mekanizmasını kullanır ve bir hisse kanıtı anlaşmasına geçme niyetinde değildir.