Merkez Bankası'nın son 24 yılın en yüksek enflasyonu hakkında değerlendirmesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos ayına yönelik aylık fiyat gelişmeleri ve değerlendirmesini yayımladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ağustos ayına yönelik fiyat değerlendirmesinde enflasyona en belirgin katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiğini açıkladı.

Merkez Bankası tarafından yapılan değerlendirmede temel mal grubunda yıllık enflasyonun tüm alt gruplarında yükseldiğini belirtildi. Bununla beraber hizmet grubunda yıllık enflasyonun ulaştırmada gerileme kaydettiği açıklandı. Diğer hizmetler ve kirada daha hissedilir olmak üzere alt gruplarda arttığı açıkladı.

Öte yandan gıda grubunda yıllık enflasyonun işlenmemiş gıdada teze meyve ve sebze fiyatları liderliğinde düşüş yaşandığını belirten Merkez Bankası, enflasyonun işlenmemiş gıda üzerinde yükselmeye devam ettiğini vurguladı.

Akaryakıt fiyatlarının düşmesiyle enerji enflasyonu geriledi

Merkez Bankası tarafından yapılan aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde, enerji enflasyonunun küresel petrol piyasasında düşüş yaşanmasıyla beraber akaryakıt fiyatlarıyla düşüş gösterdiğinin altı çizildi.

Küresel emtia fiyatlarındaki hareketlere paralel olarak üretici fiyatlarında aylık enflasyonun daha önceki aylara göre yavaşladığını ve yıllık enflasyonun biraz gerileme gösterdiği belirtildi.

Bununla beraber, mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek göstergelerinin aylık değişimlerinde yüksek seviyelerin mevcut olduğu ve yıllık enflasyonundaki yükselişin devam ettiği açıklandı.

Enflasyon 1998 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı

Son zamanlarda yükselişe devam eden enflasyon ağustos ayında da zorlamaya devam etti. Geçtiğimiz gün TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayına ilişkin tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 80,21 seviyesinde artış gösterdi.

Bununla beraber enflasyon seviyesi son 24 yılın en yüksek seviyesinde yükseldi.

Yıllık bazda en yüzsek artış ulaştırmada

Geçtiğimiz ayda ana harca grupları bakımından yıllık bazda en yüksek artış yüzde 116,87 seviyesi ile ulaştırma grubunda gözlemlendi. Ulaştırma grubunu yüzde 92,02 ile ev eşyası takip etti. Bunun ardından yüzde 90,25 ile gıda ve alkolsüz içecekler geldi.

Aylık bazda ele alındığında ise ulaştırma grubunda pompa fiyatlarına yansıyan indirimlerin etkisi olumsuz enflasyona yol açtı. Açıklanan verilere göre geçtiğimiz ayda ulaştırma fiyatları bir önceki aya kıyasla yüzde 1,78 seviyesinde geriledi.

Bunun yanı sıra aylık bazda en yüksek artış yüzde 7,01 ile sağlık olurken, yüzde 6,55 ile eğitim, yüzde 3,86 seviyesi ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda yaşandı.

Yıllık bazda üretici fiyatları yüzde 143,75

Ek olarak üretici fiyatlarında bir önceki aya kıyasla yüzde 2,41 seviyesinde artış gözlemlendi. Bunun yanında yıllık bazda ise üretici enflasyonu yüzde 143,75 seviyesi olarak kaydedildi.

Üretici fiyatlarında ana gruplarda enerjiyle bağlantılı grupların öne çıktığı fark edildi. Böylelikle üretici fiyatları içinde yıllık olarak bakıldığında en hızlı artış yüzde 348,39 seviyesi ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirmede görüldü. Bahsedilen grubu yüzde 239,24 seviyesi ile hem petrol ve doğal gaz takip etti. Ardından yüzde 233,94 ile kok ve rafine petrol ürünleri geldi.

Uzmanların katılım gösterdiği bir ankete göre, TÜFE'nin aylık olarak yüzde 2,1 beklenirken, yıllık olarak yüzde 81,3 seviyesinde gelmesi bekleniyordu. Bununla beraber geçtiğimiz ayın enflasyonu için en düşük beklenti aylık olarak yüzde 1,6 seviyesindeyken, en yüksek beklenti yüzde 3,7 seviyesindeydi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu