Merkez Bankası tahminini açıkladı | 2022 yılında enflasyon ne olacak?
Türkiye ve tüm dünyayı etkisi altına alan enflasyon sorunları giderek can yakmaya ve vatandaşların cebini yakmaya devam ediyor. Bakan Nebati'ye göre Nisan ayı enflasyonun rekor tarihi olacak daha sonrasında ise 2022 yılında gerilemeye başlayacak.
Enflasyon neden yükselir?
Üretim ve tedarik konusunda dışa bağımlılığı çok olan ülkeler her zaman enflasyon sorunları ile mücadele etmek zorunda kalmıştır. Türkiye'de üretim yapılan çoğu alanda hammadde ya da direk ürün yurt dışından geliyor. Bu durumda döviz kurunda yaşanan artış TL'yi giderek daha az değerli bir hale getiriyor. Alım gücü düşen vatandaş aynı zamanda döviz kurlarının artışından kaynaklı artan fiyatlarla birlikte enflasyona yenilmiş oluyor.
Enflasyon hayatı nasıl etkiler?
Enflasyon satın alma gücünde yarattığı azalma sebebiyle sosyal huzursuzluklara yol açmaktadır. Enflasyondan genellikle dar ve sabit gelirliler (memurlar) zarar görmektedir çünkü söz konusu kesimlerin gelirlerinin fiyat artışlarına intibak etmesi zordur. Enflasyon düzeyi arttıkça halk içinde değeri azalan nakit birikimi olan kesim paralarını gayrimenkul yatırımı için harcayacağından taşınmaz mal ve hizmetlere olan talep artacaktır bu nedenle de mal ve hizmetlerde fiyat artışı yaşanacağı için enflasyon daha da çok artarak bir kısır döngüye girecektir. Sayılan sebepler doğrultusunda görülmesi basittir ki enflasyon halk üzerinde birçok olumsuz etkiye sahiptir
ENAG ve TÜİK açıklamaları neden çelişiyor?
Akademisyen ve ekonomistlerden oluşan ENAG, yaklaşık 10 üyeye sahip bir grup. Ocak 2022 için enflasyon rakamlarını değerlendirip açıklamaları yapan ENAG'a göre enflasyon Ocak ayında yüzde 15.52 artış gösterirken yıllık bazda bu oran geçen senenin aynı döneminde yüzde 114.87 seviyesine kadar çıkmış durumda.
Yani basit bir deyişle ENAG'a göre geçtiğimiz yıl 100 liraya aldığımız bir ürünü bu yıl 229 lirayı geçen bir fiyata satın alıyoruz.
TÜİK'e göre ise geçen yıl 100 liraya aldığımız bir ürünü 136 liraya satın alabiliyoruz.
İki kurum arasında neden büyük bir çelişki var olduğunu düşünen milyonlarca kişi aldıkları maaşlarına ve aynı ürüne harcadıkları paralara baktığı zaman enflasyonun yüzde 36'dan bir hayli fazla olduğunu görmeye devam ediyor.
Merkez Bankası enflasyon tahminlerini açıkladı!
Merkez Bankası, 2022 enflasyon tahminini güncellediğini açıkladı ve neredeyse iki katı hale getirerek yüzde 11,8 den yüzde 23,2'ye yükselttiğini duyurdu. Son yıllarda Merkez Bankası tahminlerinin üzerinde gelen enflasyon rakamlarını 2 katına çıkartması ile birlikte vatandaşların enflasyon korkusu giderek artış gösteriyor.
Enflasyona karşı Merkez Bankası ne yapıyor?
Merkez Banaksı, aldığı yeni kararla birlikte 49 milyar TL ek para basarak hazineye aktarma kararını aldığını duyurdu. Merkez Bankası aynı zamanda, swap hariç net rezerv miktarını da açıkladı. Türkiye'nin net rezerv miktarı swaplar hariç -54,1 milyar dolar.
Ocak ayı enflasyon rakamının yüzde 48'den yukarı çıkarak son 19 yıl içerisindeki zirvesine çıktığını gösteren açıklamaların ardından TL'deki kırılganlık giderek artış gösteriyor. Yatırımcılara ve vatandaşlara TL'nin değer kazandığını ve ihracatta rekor kırıldığının açıklamasının yapıldığı bu dönemde enflasyon rakamlarının bu denli yüksek çıkması ise ülke içerisinde geçim sıkıntısı çeken vatandaş sayısını artıracak gibi duruyor.
BirBorsa / Cem Arslan