Merkez bankalarının enflasyon korkusu giderek büyüyor
Dünya ekonomisi pandeminin etkilerinden sıyrılmaya çalışırken pek çok gelişme piyasadaki fiyat artışlarının kalıcı olabileceği endişesini doğurdu.
Enerji problemleri, tedarik zincirindeki aksaklıklar, emtia fiyatlarındaki artış, karantina sonrası talep artışı, devam etmekte olan teşvikler ve işgücü kıtlığı, fiyat artışlarının yakın zamanda sönmeyeceğine dair işaretler olarak görülüyor.
Merkez Bankaları, fiyat artışları konusunda sıkı para politikası ve teşvikleri devam ettirmek yönünde iki ayrı yol izlerken bir çok merkez bankası bu duruma müdahale etmek için faizleri artırmaya başladı.
Merkez Bankaları Enflasyon Konusunda Görüş Ayrılığında
Enflasyonun hızlanmasıyla beraber, Amerika Merkez Bankası varlık alım programını yavaşlatmaya hazırlanırken, Norveç, Brezilya, Meksika, Güney Kore ve Yeni Zelanda’daki merkez bankaları halihazırda faiz yükseltmiş durumda.
Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası yetkilileri ise ekonomilerini canlandırmaya devam etmek isteyenler arasında yer almakta.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ise gelişmiş ekonomilerde enflasyonun yakında yaklaşık yüzde 2’ye düşeceğini tahmin ediyor.
Sterlin Kalıcı Enflasyona Kurban Edilecek Mi?
Ancak Telegraph gazetesine konuşan İngiltere Merkez Bankası yöneticisi Michael Saunders, etkin para politikası uygulanmadığı sürece kapasitelere ilişkin baskılar ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyonun kalıcı olabileceğine dikkat çekti.
Saunders, enflasyonun hızlanmasıyla piyasaların beklenenden önceden bir faiz artışını fiyatlamasının haklı olduğunu ifade etti.
Piyasa tahmincileri, bu gelişmeler ışığında İngiltere Merkez Bankası'nın 2022 senesinin sonuna dek gösterge faizi mevcut seviyesi olan yüzde 0,1'den yüzde 0,75'e çıkarmasını bekliyor.