Liberal ekonomi nedir?
Latinceden dilimize geçmiş olan liber kelimesinin türetilmiş hali olarak karşımıza çıkan ve kelime anlamı olarak özgürlükçü ekonomi ideasını savunan liberal ekonomi nedir?
Avrupa 18. yüzyılda büyük değişimler yaşıyor. Ekonomik, politik ve sosyal gelişmeler ihtiyaçları değiştiriyor. Eski merkantilist teoriler artık inandırıcı değil ve birçoğu yeni fikirlere yöneliyor.
Bireysel girişimin özgürlüğüne ağırlık veren güçlü kısıtlamalar ekonomiyi felç etmeye başlıyor; liberal anlayış ise tam tersine, ekonomiyi bireysel özgürlüğe dayandırmayı önerir. Ekonomik sistemi bireycilik ve özgürlüğe dayandırarak , ekonomik liberalizm yavaş yavaş kendini kabul ettirmeyi başardı.
EKONOMİK LİBERALİZM NEDİR?
Ekonomik liberalizm basit bir anlayışa dayanır: Her birey kendi çıkarı için çalıştığında, bu eylemlerin toplamı genel çıkara katkıda bulunur. Bu nedenle, ekonominin genel işleyişine izin veren bencil çıkarların arayışıdır: Bu nedenle doğal düzen ekonomiktir, çünkü sosyal bağlar ekonomik faaliyetin otomatik olarak düzenlenmesine izin verir. Bireysel eylemlerin özgürlüğünü sağlamak için, liberaller bu nedenle ekonomik özgürlüklerin yanı sıra temel özgürlüklerin savunulmasını teşvik etmeye çalışırlar. Bu nedenle ekonomik liberalizm, piyasayı liberalleştirmeye ve serbest girişimi teşvik etmek için bireylere önemli özgürlükler sunmaya çalışmıştır.
Liberal Ekonomi Nelerden Oluşur?
Adam Smith, bireysel eylemlerin kolektif çıkarları nasıl etkilediğini “ görünmez el ” teorisi aracılığıyla açıklıyor.
Merkantilist sistemden farklı olarak, birey eylemde bulunduğunda genel çıkar amacını gütmez; eylemlerinde birey özgürce, kendi çıkarına hareket eder. Ancak bunu yaparak, kolektif çıkarların tatmin edilmesine katkıda bulunur. Kişisel çıkarlar toplumun çıkarlarıyla birleşir ve birbirini (farklı meslekler arasında) tamamlar. Bu nedenle, arz ve talep arasındaki akışları soyut bir şekilde sağlayan "görünmez bir el" sayesinde genel ekonominin işleyişi değiş tokuşlar aracılığıyladır.
Görünmez elin düzgün işleyişini sağlamak için Smith, ekonomiye sınırlı devlet müdahalesini savunuyor. Ancak Devlet, özellikle eğitim alanında yetkilerini elinde tutmalıdır. Diğer liberal iktisatçılar daha da ileri giderler: Locke ve Hume, ekonomik işlere herhangi bir devlet müdahalesi öngörmezler.
Liberal doktrin bu nedenle minimal bir devletin varlığını savunur . Böylece Ricardo, sosyal sektörde bile herhangi bir devlet müdahalesini reddeder. Fransız ekonomistler, o zamanlar ütopik kabul edilen bir proje olan liberal bir devlet ve bir piyasa ekonomisi kurmak istediler.
EKONOMİK LİBERALİZMİN SAVUNUCULARI KİMLERDİR?
Adam Smith, 1776 tarihli Ulusların Zenginliği adlı çalışması sayesinde, kendisini hızla akımın lideri olarak gördü. Ama ondan önce Locke, tıpkı Hume gibi liberalizmin temel ilkelerini kuramlaştırmıştı.
Adam Smith, temel kavramları (görünmez el) vurgulayarak daha kesin bir ekonomik liberalizm teorisi geliştirdi. Ricardo, özellikle ekonominin tam liberalleşmesini ve devlet müdahalesinin yokluğunu savunarak, ekonomik liberalizmin teorileştirilmesinde de önemli bir yer işgal etti.
Fransız akımında JB Say , liberal tezlerin büyük bir savunucusu olmuştur. “Arzın kendi talebini yarattığı” ilkesine göre Say yasasının ne olacağını teorileştirir.