Küresel piyasalar haftanın ilk gününe olumsuz başladı

Global piyasalar, geçtiğimiz haftayı belirsiz ve durgun şekilde kapattı. Yüksek enflasyon ve ekonomik sıkıntılar devam ederken, Çin tarafında artan olumsuz gelişmeler endişeleri çoğaltıyor

Geçtiğimiz hafta ekonomik verilerin açıklandığı bir hafta oldu. Açıklanan verilerin olumlu olmasına rağmen, FED tarafından gelen tutanaklarda kafa karışıklığı olumlu gelen verilerin önüne geçti.

 

FED yetkililerin kafası karışık

FED yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, yüksek enflasyonu düşürene kadar faiz  artırımlarının devam edeceği vurgulandı. Değişim gösteren bu düşünceler arasında daha fazla sıkılaşmanın risklere işaret etmesini savunan yetkililer ikilem yarattı.

FED'in gerçekleştirdiği toplantıda, ekonomik sıkıntı endişelerinin artması halinde faiz artırım kararının devam edeceği sinyalleri verildi. Bununla beraber faiz artırım kararının oldukça erken olduğunu ve kademeli olarak artırılması görüşünde olan yetkililer de var.

Kafa karışıklığına neden olan toplantı sonuçları hakkında, bu hafta gerçekleşecek olan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda konuşma yapacak olan FED Başkanı Jerome Powell belki bir cevap verebilir.

Öte yandan endeksler, haftanın ilk işlem gününe olumsuz başladı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, durgunluğun ardından ağustos ayından itibaren yükselişe devam etti ve yüzde 3 seviyesini test etti. Dolar endeksi ise 108,3 ile temmuz ortasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

TCMB'nin sürpriz faiz indirimi

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indirimi karşısında, makro ihtiyati tedbirlerin yansımaları, piyasaların gündeminde yer alacak.

Gelişmelerin ardından, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yine rekor kırdı. Bu zamana kadar gördüğü en yüksek seviyeyi 3.051,83 puana ulaştırdı ve haftalık bazda 5,44 değer kazandı. Dolar/TL paritesi ise geçtiğimiz haftayı yüzde 0,9 seviyesinde artışla 18,1030'dan tamamladı.

Avrupa enerji krizi yüzünden resesyonla karşılaşabilir

Avrupa tarafında enerji krizinin boyutuna bağlı olarak resesyon endişeleri artış gösterdi. Nehirlerde azalan su ticarete olumsuz yansırken, açıklanan veriler tarihi seviyelerde kaydedildi. Bunlarla beraber dalgalı bir dönem yaşayan Avrupa borsaları, bir önceki kapanışa göre İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,66 değer kazanırken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,82, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,89 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,89 gerileme gösterdi. 

Bununla beraber avro/dolar paritesi küresel olarak dolara olan talebin artmasıyla beraber 1,0024 ile son 1 ayın en düşük seviyesini gördü. 

Asya borsaları

Çin Merkez Bankası, referans kredi faiz oranını 5 baz puan indirdi ve yüzde 3,65 seviyesine çekti. Bununla beraber beş yıllık referans kredi faiz oranını ise 15 baz puan düşürdü ve yüzde 4,3 seviyesine indirdi. 

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası tarafından atılan adımlar, ülke ekonomisinin olumsuz ilerlediğine işaret ederken, para birimleri dolar karşısında değer kaybetti. Yuan dolar karşısında son 23 ayın en düşük seviyesine indi. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 artışla, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 1 düşüş sergiledi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu