Küresel ekonomide resesyon işaretleri

Covid-19 pandemisi ve Ukrayna krizinden sonra resesyon işaretleri devam ediyor. Dünya pazarında mevcut olan resesyon beklentileri Türkiye sanayisine kadar uzandı. Peki küresel ekonomi de neler olacak?

Covid-19 pandemisi ve Ukrayna krizinden sonra resesyon işaretleri devam ediyor. Dünya pazarında mevcut olan resesyon beklentileri Türkiye sanayisine kadar uzandı. Sipariş düzeylerinde sert bir düşüş meydana gelirken daralmanın daha da derinleşmesi tahmin ediliyor. Dünya genel ve Türkiye’de açıklanan PMI verilerine göre küresel bir durgunluğun henüz başında olmamız muhtemeller arasında yer alıyor. 


Küresel ekonomi de pandeminin etkileri sürüyor. Resesyon beklentilerinin her geçen gün arttığı küresel ticarette sipariş miktarları ciddi düzeyde düşüş eğilimine girdi. Birçok sektör üzerinde yaratılan baskı kaçınılmaz bir resesyona girişin öncüsü olabilmektedir. İlerleyen süreçte yaşanan gelişmelere bağlı olarak daralmanın daha da derinleşmesi muhtemeller arasında yer almaktadır.


Gelişmiş ekonomilerde resesyon tehlikesi

Başta ABD olmak üzere birçok ülke geçtiğimiz ay PMI verilerini açıkladı. Tablolara göre küresel bir resesyonun girişinde olmamızın muhtemel olduğu görülüyor. Resesyonu etkileyen en önemli unsurlar ise yatırım, üretim ve istihdamdaki negatif ayrışma olarak biliniyor. Gelişmiş ülkelerde artan enflasyon oranları da resesyon riskini arttıran bir diğer önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor.


Ekonomilerdeki daralmanın yeni görülmesi ve faiz politikalarındaki değişikler önümüzdeki yıllar içinde büyük bir önem taşımaktadır. Sıkılaşma politikasına devam edilen küresel pazarda sipariş sayıları ciddi oranda düşüş gösterdi. Başta sanayi sektörü olmak üzere birçok farklı sektörde meydana gelen daralmanın büyük bir resesyon örneği olabileceğine işaret ediliyor.


PMI verileri açıklandı

Temmuz ayı içerisindeki PMI verileri küresel pazarda düşüş eğilimine girdi. Covid – 19 salgını ve Ukrayna krizinin ardından ekonomilerde gerçekleşen olumsuzlukların boyutu gittikçe büyüyor. Sanayi sektöründe meydana gelen durgunluk ise sektörün büyümesini ciddi oranda etkiliyor. İhracat ve ithalat verilerinde gerçekleşen rekor rakamlara rağmen sektörün ilerleyen düzeyde resesyon tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtilmektedir.


Avrupa’da açıklanan PMI verileri ele alındığında daralmanın kaçınılmaz olduğu görülüyor. 2022 yılı sonu için açıklanan tahminler doğrultusunda 2023 yılında pazardaki durgunluğun devam etmesinin muhtemel olması tahmin ediliyor. Küresel pazarın resesyon tehlikesi ile karşı karşıya olduğu günümüzde sipariş ve yatırım tutarları da beklentilerin altında kalmaya devam ediyor.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu