Kur Korumalı Mevduatın bütçeye maliyeti 60 milyar TL’yi aştı
Aralık 2021 yılında başlatılan Kur Korumalı Mevduat programı dahilinde yatırımcıların döviz mevduatlarının azaltılması amaçlandı. Yaklaşık 8 aylık zaman dilimi içerisinde milyonlarca TL yatırım alan KKM için oluşan eksiklikler ise hazineden çıkıyor.
Kurdaki artışlardan dolayı bu zaman diliminde KKM’nin bütçeye olan maliyetinin 60 milyar TL’yi aştığı belirtiliyor.
Yaklaşık 5 ay boyunca aktif bir şekilde uygulamaya koyulan KKM ile ilgili açıklamalar yapılmaya devam ediyor. Gelen son istatistiklere göre KKM’nin bütçeye olan maliyeti gözler önüne serildi. Sadece 5 ay boyunca yatırımcıların işlemlerime açık olan KKM ile ilgili yapılan yatırımlar sonucunda milyarlarca TL’lik açık oluştu.
Maliyet her ay katlanarak devam ediyor
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre KKM için ayrılan fonlar belli oldu. Buna göre KKM’nin uygulamaya geçtiği Mart ayında yatırımcılara ödenen tutar 11.7 milyar TL olarak hesaplanırken Nisan ayında bu rakamlar 4.6 milyar TL’ye düştü. Daha sonrasında artış yaşayan KKM ödemeleri Mayıs ayında 4.8 milyar TL olarak açıklanırken Haziran ayında 16.1 milyar TL ve son olarak temmuz ayında ise 23.4 milyar TL olarak gerçekleşti.
KKM ödemelerin artmasındaki en büyük sebebin ise dövizde meydana gelen dalgalanmalar olduğu belirtildi. Döviz fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmesiyle birlikte KKM ödemelerinde artış kaçınılmaz oldu. Ağustos ayında yatay seyreden KKM için beklentiler ise düşük seviyede ödeme yapılacağı yönünde gerçekleşiyor.
Döviz fiyatlarına bağlı olarak hazineden çıkacak olan para miktarı da değişiklik göstermektedir. Sürekli artış yaşayan KKM ödemelerine ilişkin Ağustos ayı tahminlerine göre ödemelerin önceki ayların altında kalması muhtemel görülmektedir. İlerleyen dönemde kurda meydana gelecek düşüşler doğrultusunda ise KKM ödemelerinin hafifletilmesi bekleniyor.
KKM mevduatları 1 trilyon TL’yi aştı
KKM mevduatlarıyla ilgili yapılan açıklamalara göre 5 Ağustos haftası itibariyle KKM’nin toplam boyutu 1.2 trilyon TL’ye kadar yükseldi. Yaklaşık olarak 60 milyar dolarlık bir tasarrufun sağlandığı KKM hesaplarındaki artış her ay düzenli olarak devam ediyor. KKM’de meydana gelen artışlar ise aynı zamanda yapılacak olan ödemeleri de arttırmaktadır.
KKM mevduatlarının artmasıyla birlikte vatandaşların dövize olan yatırımlarının azaltılması bekleniyor. Yaklaşık 60 milyar dolarlık tasarrufun döviz hesaplarına gitmektense TL’de kalması KKM programı sayesinde mümkün oldu. KKM programı dövize ve enflasyona karşı koruma sağlayan bir program olmasıyla da tercih edilmektedir. Düşük tutarlarda da yatırım yapılabilen program için üç ayda bir düzenli ödeme sağlanıyor.
Yüz binlerce kişinin katılım sağladığı projeyle ilgili herhangi bir sonlanma tarihi bulunmuyor. Dövizle mücadele konusunda devam etmesi planlanan KKM hesaplarında biriken paranın ise yıl sonunda 1.5 trilyonu bulması tahmin ediliyor. Döviz karşısında tasarrufların değerini korumayı amaçlayan KKM programı çerçevesinde ödemeler döviz artış oranına göre sağlanmaktadır.