Kriz büyüyor! 313 milyon dolar nerede?
Çinli emlak devlerinin sorunları büyümeye devam ediyor. China Fortune Land Development, bir yöneticisinin 313 milyon doları haksız şekilde hesabına geçirip ortadan kaybolduğunu duyurdu.
Çin'in en büyük gayrimenkul alanında faaliyet gösteren şirketlerinden bir tanesi olan China Fortune Land Development, 313 milyon Dolar (235 milyon Sterlin) parası olan bir varlık yöneticisine bir süredir ulaşamadıklarını söyledi.
Bu ay firma, milyarlarca dolarlık tahvilini temerrüde düşürdükten sonra borcunu yeniden yapılandırma kararı aldığını ve düzenli ödemeler ile likidite sorununu ortadan kaldıracağını söylemişti. Konuyla ilgili olarak Fortune Land tarafından yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor.
Fortune Land, tüm yatırımcılarına açık çağrıda bulunarak konunun Pekin polisine ulaştığını iletti. 2018'de Fortune Land'in denizaşırı operasyonlarından biri, bu hafta Şanghay Menkul Kıymetler Borsası'na sunulmakta olan bir belgeye göre, Wingskengo Ltd adlı bir şirkete mülk geliştiricisine yatırım yönetimi hizmetleri sağlamak amacıyla emanet eden bir anlaşma imzaladı.
Hisseleri değer kaybetmeye devam ediyor
Wingskengo'nun talimatıyla birlikte Fortune Land'in China Create Capital'e 313 milyon doları nasıl aktardığını ayrıntılarıyla birlikte anlatıldı. Fortune Land, yatırımın 2022'nin sonunda anlaşmanın süresi dolana kadar sürede senelik yüzde 7 ila yüzde 10 faiz getirisi sağlanması beklentisinde olduğunu dile getirmişlerdi.
Diğer pek çok Çinli Emlak Şirketi gibi, Fortune Land de sektör bir borç krizinin pençesindeyken son aylarda hisselerinin düştüğünü gözlemlemek mümkün. Şanghay Borsalarında işleme konu olan hisseleri, mali yükümlülüklerini yerine getirmediği için bu sene değerinin yüzde 70'inden fazlasını kaybetti.
Borç krizi büyümeye devam ediyor
Fortune Land, Pekin'in geçen sene sektördeki aşırı borçlanmaya yönelik ayrıntılı bir baskı başlatmasının ardından yoğun baskı altına giren Çin'in borç yüklü gayrimenkul geliştiricilerden yalnızca bir tanesi.
300 milyar dolar seviyelerinde olan borcu ile endüstri devi Evergrande, krizden en çok etkilenen ve en yüksek profilli şirket oldu ve son dönemde bazı denizaşırı tahvillerin faiz ödemelerini yapamadığı için temerrüde düşmüş durumda. Bu arada, 12 milyar dolarlık denizaşırı borcu olan rakip geliştirici Kaisa, geçen hafta vadesi dolan 400.000.000 dolarlık tahvilleri geri ödeyememiş durumda.