Kripto için yeşil dönem başlıyor

Çağımızın sorunu olan iklim değişikliği ile mücadele her geçen gün artarak devam ediyor. Kripto paraların üretiminin büyük bir enerji gerektirdiği söylenirken, Bitcoin madenciliğinin yenilebilir kaynaklarla yapılması hız kazanmış gibi gözüküyor.

Çağımızın sorunu olan iklim değişikliği ile mücadele her geçen gün artarak devam ediyor. Kripto paraların üretiminin büyük bir enerji gerektirdiği söylenirken, Bitcoin madenciliğinin yenilebilir kaynaklarla yapılması hız kazanmış gibi gözüküyor.

Gerçekten de, dünya çapında hükümetler, ABD'den Çin'e giderek birlikte, iklim değişikliği ile ilgili proaktif bir tutum alıyor COP26 , son 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı ait hedeflere doğru itici ivme olarak hizmet veren Paris Anlaşması iklimi teşvik etmede eylem planına zorluyor.


Bu kapsamda finansal altyapımızın canlandırılması süreci giderek daha fazla mercek altına alınıyor. Bitcoin ve diğer dijital varlıklar ESG kriterlerini ne kadar iyi karşılıyor? Kripto paranın benimsenmesi daha geniş kitlelere ulaştığı için bu soru daha da önemli hale geldi. Standard Chartered , State Street ve Citibank dahil olmak üzere dünyanın en büyük finans kurumlarının birçoğu uzayda sessizce yetenekler inşa ederken, kurumsal kabul de yeni zirvelere ulaşırken, birden fazla Bitcoin vadeli ETF'si onaylandı ve ABD'de işlem görüyor.

Dijital varlıkların gerçek dünyaya entegre olması için devletlere iş düşüyor


Dijital varlıkların ana akımdaki ve dünya genelindeki yatırımcı portföylerindeki yerlerini gerçekten sağlamlaştırmaları için, her hükümetin ve şirketin şimdi ele alması gereken aynı katı ESG standartlarına tabi olmaları gerek. Önemli bir şekilde, endüstri de yavaş yavaş bu ihtiyacı kabul etti ve artan benimsemeye yanıt olarak bir çevresel öz-düzenleme sürecini hızlandırdı.

Bitcoin Mining Konseyi gibi kuruluşlar yüksek raporlama standartları ile sektöründe şeffaflığı artırmak için çalışıyor. Birçok kripto kuruluşu, 2030 yılına kadar kripto ile ilgili operasyonlarla ilişkili elektrik tüketiminden net sıfır emisyon elde etmeyi taahhüt eden Crypto Climate Accord'a da katılıyor.


Yine de, tüm bu faaliyetler için, dijital varlıkların enerji verimliliğine belki de en büyük katkı, tamamen endüstrinin kontrolü dışında alınan bir karar olmuştu.

Çin yasakladı, ABD Zirveye Çıktı


Mayıs ayında Çin Devlet Konseyi kripto para madenciliğini ve ticaretini yasakladı. Daha önce , Bitcoin madenciliği hash oranının küresel payının %44'üyle kripto madenciliği faaliyetinin küresel kalesi olan Çin, karardan sonra madencilerin diğer bölgelere göçmesine neden oldu.
Bu hareket, Çin ekonomisinin kömür ağırlıklı enerji üretiminden diğer yetki alanlarındaki daha yenilenebilir enerji biçimlerine geçerek Bitcoin madencilik endüstrisinin enerji verimliliği için önemli bir adım oldu.


ABD'nin madencilik gücündeki payının Nisan'da yüzde 17'den Ağustos'ta yüzde 35'e yükselmesiyle, Kuzey Amerika bu hareketten en çok yararlanan taraf oldu . Kanada'da yüzde 9,5 madencilik hash oranının eklenmesiyle, Kuzey Amerika artık küresel arzın yüzde 50'sine yakını ile küresel madencilik oranına hakim durumda.

New York ve Texas Yeşil Bitcoin çalışmalarında önde


Örneğin, verilere göre Bitcoin oranında en büyük paya sahip eyaletlerden biri olan New York, eyalet içi enerji üretiminin üçte birini yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor. Bitcoin madenciliği için bir diğer önemli eyalet olan Texas, 2019'da madencilik gücünün yüzde 20'sini rüzgardan alarak yenilenebilir enerji üretimindeki payını hızla artırıyor .


Nihayetinde, kriptonun sağladığı değerin enerji tüketimine değdiğini göstermenin dijital varlık hizmet sağlayıcılarına kalmış gibi gözüküyor.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu