Kredi puanı nedir? Kredi puanı nasıl öğrenilir?

Kredi puanı ya da bilinen adıyla kredi notu hakkında birçok soru gelmeye devam ediyor. Kredi puanı hakkında neler merak ediliyor? İşte cevabını aradığımız o sorulardan birkaç tanesi: Kredi puanı nedir? Kredi puanı nasıl hesaplanır? Kredi puanımı nereden öğrenebilirim? Kredi puanı nasıl yükselir?

Kredi puanı ya da diğer bir adıyla kredi notu, bireylerin banka veya finans kuruluşları aracılığıyla elde ettiği geçmişteki tüm finansal verilerinin analizi olarak tanımlanmaktadır. Tüm finansal hareketlerin ortak bir noktada toplanıp analizi sonucu elde edilen kredi puanı, basit olarak bireylere gelecek adımları için ne kadar kredi elde edebileceklerini söylemektedir. Bankalar ya da çeşitli finans kuruluşları, sonuçlanan analizler ışığında bireylere kredi vermeden önce bu değerlendirme puanını inceleyerek, olumlu ya da olumsuz seçenekler sunmayı tercih etmektedir. Sadece bireyler için değil, büyük işletme ve kurumlar için de aynı şekilde çıkartılan kredi puanı, birçok ülkede de etkin bir şekilde dikkate alınmaktadır.

Bir bakıma bankaların ve finans kuruluşlarının risk unsurunu ortadan kaldırmak için kullandığı kredi puanı, hazırlanan rapordan etkilenerek gerek ödeme gerekse tahsilat planlarının ilk evresi olarak düşünülmektedir. Bir bireyin ya da şirketin alacağı kredi miktarının değerlendirmesini yapmaya olanak tanıyan kredi notu, aynı şekilde analizler sonucu ortaya çıkacak tablo doğrultusunda temin edilen paranın geri ödemesine de hazırlık yapmaktadır. Genel geçer anlamda ise kredi puanı, kredi yani bir bakıma borç alacağınız bankanın sizleri incelemesi ve sizleri değerlendirmesi olarak yorumlanmaktadır. Peki kredi puanı nasıl hesaplanır?

Kredi puanı nasıl hesaplanır?

Kredi puanı yani kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu'na bağlı olan Findeks tarafından çeşitli etkenlerin ve raporların oranlanması hesaplanarak alınır. Dönem dönem farklılık gösterebilen etkenler ve raporlar, her ne kadar değişkenlik gösterse de temelinde yer alan beş başlık doğrultusunda hesaplanır. Kredi puanınızı neler etkiler? Kredi puanınız neye göre etkilenir? Kredi puanınızı etkileyen bu beş başlık ise: Kredi Ödeme Alışkanlıkları (%35), Mevcut Hesap ve Kredi Borç Durumu (%35), Yeni Alınan Kredi (%11), Kredi Kullanma Yoğunluğu (%10), Diğer Faktörler (%9) olarak gösterilmektedir.

Mevcut kredilerinizin ödeme alışkanlıklarından tutun mevcut kredi miktarınıza kadar birçok detayın ön plana çıktığı bu genel analizde; ödeme planlarınız, ödeme alışkanlıklarınız, ekonomik güvenceniz, ekonomik düzeniniz, mal varlıklarınız ve kredi kullanma yoğunluğunuz da önemli etkenler olarak gözükmektedir. Borçlunun ya da kredi çekmiş bir bireyin, ödeme gecikmeleri de aynı şekilde alınacak kredi puanına etki etmektedir. Hesaplanan faktörler ve değerlendirmeler sonucunda ise kredi puanınız 0-1900 arasında bir puana karşılık gelmektedir. Kredi hesaplamaları her ne kadar farklı farklı kurumlar tarafından çıkarılıyor olmasına rağmen Findeks'e bağlı olarak analiz edilmektedir. Kredi puanları neyi temsil eder? Findeks kredi puanı ne anlama gelir? Findeks kredi puanınız kaç olmalı?

0-699 çok riskli, 700-1099 orta riskli, 1100-1499 az riskli, 1500-1699 iyi ve 1700-1900 çok iyi olarak temsil edilmektedir. Peki bu puanlar doğrultusunda en kolay kredi veren bankalar nelerdir? Son zamanlarda evrak talebi ve kefil istemeyen çeşitli bankalar bu alanda ön plana çıkmaya devam ederken, bunların başında ise N Kolay Kredi, CEPTETEB Kredi, Enpara.com Kredi ve ING BANK e-kredi gelmektedir.

Kredi notumu nereden öğrenirim? Kredi puanı sorgulama? | E-Devlet kredi puanı öğrenme

Çeşitli bankaların (Ziraat, Akbank, Halkbank, Yapıkredi...) ve finans kuruluşlarının online ya da bizzat ofislerinden hesaplatabileceğiniz kredi puanınızı aynı şekilde mobil üzerinde de hesaplatabilirsiniz. Genellikle bankaların arayüzlerinden ve bankaların kişisel tercihlerinden yola çıkarak alınabilen kredi notu, her bankaya göre farklı işlemler sonucu sizlere ulaşmaktadır. Bu opsiyonların dışında ise sadece TC kimlik bilgileriniz sayesinde de kredi notunuzu çeşitli yerlerden ve bankalardan öğrenebilirsiniz. Son dönemlerde ise kredi puanı öğrenmenin en kolay yolu olarak e-devlet sistemi gösterilmektedir. E-devlet sistemi üzerinden "Risk Merkezi Raporu Başvurusu" alanına girerek “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” ya da “Çek Bilgileri” analizlerinden verilerinizi öğrenebilirsiniz. Unutmayınız ki bankalar aracılığıyla alınacak kredi için kredi puanlarınızda çeşitli esneklikler de gerçekleşebilmektedir. Acil durumlarda veya gerek görüldüğü takdirde kredi puanınızın farklı yorumlanması da bir seçenek olarak gözükmektedir.

Kredi puanı nasıl yükselir? Neler yapılırsa kredi notu yükselir?

"Kredi puanı nasıl yükselir?" sorusunun cevabı ise birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Yukarıda saydığımız birçok faktörün dikkate alındığı kredi puanında elbette yükseltme şansı da bireylere tanınmaktadır. Genel olarak sayılan faktörlere yönelik doğru ve planlı hareketlerin kredi notunu yükselttiği düşünülür. Bu doğrultuda düzenli ödemeler gerçekleştirmek, asgari tutar yerine borcun tamamını ödemek, borcun gelirle orantılı olması, fatura ödemelerinizdeki düzenlilik, kullanılan hesapların aktifliği, kefil konusunda dikkatlilik gibi birçok olumlu hareket kredi puanınızı yükseltmeye yardımcı olacaktır.


Borçlarınızı kapatın! Bir bankanın sizlere kredi verebilmesi için geçmişinizden güven alması gerekmektedir. Birçok bankaya borcunuz bulunuyorsa ya da ödemesini yapamadığınız birçok borçla, bir bankanın kapısını çaldığınız zaman kredi puanınız gerekmeksizin olumsuz bir izlenim sunacaksınızdır. Bundan dolayı hem kredi notunuzu yükseltmek hem de başvuru yapacağınız bankaya güven vermek için ilk olarak borçlarınızı kapatmalısınız.
Tüm borçların ödendiğinize dair güvence verdikten sonra ise yapacağınız ilk adım düşük limitli bir kredi kartı kullanmak olabilir. Aktif olarak kullandığınız bir kredi kartı, ödemelerinizin takibi açısından sizlere artı yazabilir. Bu şekilde düzenli olarak ödemesini yaptığınız kredi kartı ile gelecek adına ödeme planlarınızı kanıtlayabilme şansına sahip olabilirsiniz. En çok tercih edilen yöntemlerden biri olarak kabul edilen kredi kartı kullanımı, bir bakıma gelecek adına kredi ödemesine örnek olarak gösterilmektedir.

 En popüler kredi: İhtiyaç kredisi!

Bankaların kendi planlarına göre çeşitli miktarlarda ve ödeme planlarıyla karşımızı çıkardığı ihtiyaç kredisi, toplum tarafından son zamanlarda en çok tercih edilen kredi çeşidi olarak görülmektedir. Gerek kolay alınabilmesi gerekse avantajlı ödeme planlarıyla büyük bir ilgi toplayan ihtiyaç kredisi, ister mobil başvuru ister yerinden başvuru olsun hemen analiz edilmesi ve hemen sonuçlanması ile dikkat çekmektedir. Genellikle maksimum 36 ay vadeli olarak verilen ihtiyaç kredisi; bireylerin eğitim, tatil, düğün, alışveriş, seyahat, sağlık gibi planlı ihtiyaçlarına yönelik hazırlanmaktadır. Çoğu bankanın 100 bin Türk Lirası ile sınırlandırdığı ihtiyaç kredisi, bazı dönemlerde ise 125 bin Türk Lirası seviyelerinde çıkabilmektedir.

Özet olarak başvuru yapmak istediğiniz her kredi çeşidinin kredi puanına/notuna göre verileceğini unutmamalısınız. Sizler de kredi notunuzu öğrenmek isterseniz, çeşitli bankların (Akbank, Ziraat, Halkbank...) bankacılık işlemleri üzerinden ya da E-devlet kapısı üzerinden kredi notunuzu öğrenmek için başvuruda bulunabilirsiniz.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu