Ekonomik takvim
Ekonomik takvim; bir ülke ya da bölgenin ekonomik aktivitesine odaklı belirli tarihteki etkinliklerin, veri yayınlarının ve rapor açıklamalarının bir listesidir. Yerel ve küresel piyasalar için büyük önem arz eder.
Ekonomik takvim; devlet kurumları ya da diğer araştırma kurumlarının belirli aralıklarla yayınladığı ekonomik rapor ve verileri, merkez bankası toplantıları ile faaliyet ve politikaları konusunda basın açıklamalarını, kamu fonlama aktivitelerini ve açıklamalarını içerir.
Takvimde aynı zamanda meclis duruşmaları, politika belirleyicilerin yapacağı konuşmalar ve ülke liderleri arasındaki görüşmeler gibi düzenli olarak gerçekleşmese de piyasaları etkileyebilecek gelişmeler ve seçimler gibi siyasi olaylar da bulunur.
Bu tür gelişmeler riske maruz kalma ihtimalini artıracak dalgalanmalar yaratabilir. Tacirler bu tarz önemli ekonomik gelişmelerin tarihlerini bilerek portföylerini yatırım hedeflerine ulaşacak şekilde düzenleyebilir. Döviz ve endüstriyel emtia gibi bazı varlıklar da belirli yayınlara göre hareket eder.
Takvimdeki bazı kalemler düzenli aralıklarla gerçekleşir--haftalık, aylık, çeyreklik ya da yıllık--ve piyasaya edecekleri etki konusunda değişken potansiyellere sahip olurlar. Yatırımcılar ve profesyoneller bu gelişmeleri piyasaya ve ekonomik koşullara dair bir işaret elde edebilmek için yakından takip eder.
Düzenli aralıklarla yaşanan gelişmelerden bazıları istihdam ve enflasyon raporları, kamu fonlama aktiviteleri ve açıklamaları ve merkez bankası toplantılarıdır.
Takvimdeki diğer kalemler mevcu gelişmelere ve daha büyük periyodik koşullara bağlıdır. Merkez bankası başkanlığına yapılacak atamanın görüşmeleri, merkez bankası yetkililerinin yaptığı konuşmalar ve ülke liderlerinin bir araya gelmeleri bunlara örnektir. Ekonomik koşulları ya da piyasa aktivitesini etkileyebilecek her gelişme ekonomik takvimin bir parçası olarak değerlendirilir.