Konsolidasyon nedir?

Konsolidasyon, toplumla güçlü bir şekilde bağlantılı bir muhasebe kavramıdır.

Hesapların konsolidasyonu, bir şirketler grubunun hesaplarının birbiri üzerindeki kontrol derecesine göre gruplandırılmasını sağlayan bir muhasebe yöntemidir.

Konsolidasyonun tanımı

Bir şirketler grubu içinde, muhasebe konsolidasyonu, üye şirketlerin mali gerçekliğini yansıtan mali tabloların ( bilanço , gelir tablosu, vb.) tek bir varlık oluşturmuş gibi gruplandırmak için bir araya getirilmesinden oluşur.

Bu şekilde, yönetici daha verimli olur ve küresel bir sermaye görüşünden ve şirket grubunun karlılığından yararlanır. Diğer bir deyişle, konsolidasyon, örneğin yeniden yapılandırma veya elden çıkarma operasyonlarında karar vermeyi kolaylaştırır.

Hesapların konsolidasyonu şu şekilde gerçekleştirilebilir:

-Dahili olarak, grubun finans departmanı tarafından yönetilir.
-Dışarıdan, muhasebecileri arayarak.

Konsolidasyon yöntemleri

Üç konsolidasyon yöntemi, tam konsolidasyon yöntemi, oransal konsolidasyon yöntemi veya özkaynak yöntemi vardır.

Tam konsolidasyon yöntemi

Tam konsolidasyon, konsolide edilen şirketin konsolide edilecek şirket üzerinde münhasır kontrolü olduğunda, yani başka bir hissedarın konsolide şirketle aynı veya daha fazla orana sahip olmadığı durumlarda yüzde 50'den olduğu durumlarda kullanır.

Konsolidasyon yapan şirket bu kriterlerden birini karşılıyorsa, konsolidasyon, konsolide edilen şirketler ile bilanço kalemlerinin ( varlık ve yükümlülükler ) ve gelir tablosunun (gelir ve giderlerin) tamamen gruplandırılmasından oluşur.

Orantılı konsolidasyon yöntemi

Orantılı entegrasyon durumunda, ana şirket, bağlı şirket üzerinde müşterek kontrole sahiptir.

Bu durumda konsolidasyon, konsolide edilen şirketin kontrol açısından sahip olduğu ölçüde, bilanço kalemleri (varlık ve yükümlülükler) ve gelir tablosunun (gelir ve giderler) konsolide edilen şirket(ler) ile birleştirilmesinden oluşur. Diğer bir deyişle, bu yöntem için şirketin konsolide edilen şirketin sermayesinin diğer hissedarlarla aynı oranda olması gerekir.

Özkaynak konsolidasyonu yöntemi

Özsermaye yöntemi, konsolide edilen şirketin hedef şirket üzerinde yalnızca önemli etkisinin olduğu, yani yüzde 20'den az oy hakkına sahip olduğu durumlarda uygulanır.

Önemli etki durumunda, konsolidasyon mümkün değildir. Şirket bu nedenle konsolide etmek istediği şirketin bilanço ve kar zarar hesap kalemlerini kendi bünyesine entegre edemez.

Konsolidasyonun kapsamını tanımlayın

Konsolidasyona geçmeden önce ve konsolidasyon yapan şirketin konsolidasyon muafiyetinden yararlanamaması durumunda, konsolidasyon kapsamının tanımlanması zorunlu bir adımdır.

Konsolidasyon kapsamı, ana şirket tarafından konsolide hesaplara dahil edilecek grup şirketlerine ilişkin bir genel bakış oluşturulmasını mümkün kılar. Ayrıca uygulanacak konsolidasyon yönteminin belirlenmesini de mümkün kılacaktır.

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren, ana şirketin hesaplarını konsolide etmek için bir muafiyetten yararlanmaması durumunda, konsolidasyon kapsamında konsolidasyon sürecinde önemli etkiye sahip şirketler dikkate alınmalıdır.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu