İş gücü maliyeti istatistikleri açıklandı
İş gücü maliyeti istatistikleri TÜİK tarafından açıklandı. Türkiye'de geçen yıl aylık ortalama iş gücü maliyeti 5 bin 194 lira olarak gerçekleşti.
TÜİK iş gücü maliyeti istatistiklerini açıkladı. İş gücü maliyetinin en yüksek olduğu sektörler hangileri? İş gücü nedir? İş gücü maliyeti bileşenleri içinde brüt kazancın payı ne kadar oldu? İşte detaylar...
Türkiye'de geçtiğimiz yıl aylık ortalama iş gücü maliyeti 5 bin 194 TL olurken, iş gücü maliyeti en yüksek finans ve sigorta sektörlerinde gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılına yönelik İş Gücü Maliyeti İstatistiklerini yayınladı.
Aylık ortalama iş gücü maliyeti 5.194 TL oldu
İstihdam edilenlerin işverene toplam maliyetini ve bu maliyet unsurlarının toplam içerisindeki dağılımını ortaya koymak için dört yılda bir üretilen İş Gücü Maliyeti İstatistikleri sonuçlarına göre, geçtiğimiz yıl aylık ortalama iş gücü maliyeti 5 bin 194 TL oldu.
İş gücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör finans ve sigorta faaliyetleri oldu
Finans ve sigorta faaliyetleri, 13 bin 587 TL ile aylık ortalama iş gücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör olarak belirlendi. Ardından da 9 bin 732 TL ile bilgi ve iletişim, 8 bin 628 TL ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörleri geliyor.
Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri de 2 bin 793 TL ile aylık ortalama iş gücü maliyetinin en düşük oldu sektör olarak kaydedildi. Bu sektörü 3 bin 129 TL ile inşaat, 3 bin 751 TL ile diğer hizmet faaliyetleri izledi.
İş gücü maliyeti bileşenleri içinde brüt kazancın payı yüzde 86,9 oldu
Brüt kazancın iş gücü maliyeti içerisindeki payı yüzde 86,9 olarak gerçekleşti. Brüt kazancı, yüzde 13 ile sosyal güvenlik ödemeleri izlerken, diğer iş gücü maliyetlerinin payı yüzde 0,1 oldu.
Çalışılan süreler için yapılan düzenli ödemelerin kazanç içindeki payı yüzde 80,6 oldu
Çalışılan süreler için yapılan ödemeler, yüzde 80,6 oranı ile kazanç bileşenleri içerisinde en büyük paya sahip oldu. Çalışılmayan süreler için yapılan ödemelerin payı yüzde 9,3 olurken, düzensiz ödemeler kazançtan yüzde 9,1 pay aldı. Ayni ödemelerin kazanç içindeki payı yüzde 0,5 iken, tasarruf sandıklarına yapılan ödemelerin payı yüzde 0,5 olarak gerçekleşti.
Sosyal güvenlik ödemeleri içinde zorunlu ödemelerin payı yüzde 88,6 oldu
Sosyal güvenlik ödemeleri içerisinde en büyük pay yüzde 88,6 ile zorunlu sosyal güvenlik ödemelerinin olurken, gönüllü sosyal güvenlik ödemelerinin oranı yüzde 0,7 oldu. Kıdem ve ihbar tazminatı ödemelerinin oranı yüzde 10,7 olarak gerçekleşti.
(Kaynak: TÜİK https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Isgucu-Maliyeti-Istatistikleri-2020-37495)
İş gücü nedir?
İş gücü, bir ücret ödemesi ya da bir gelir karşılığında bir işte istihdam edilen çalışanlardan meydana gelir. İş gücü yönetimiyse verimli bir iş gücü oluşturabilmek için gereken aktivitelerin tamamıdır. İş gücünün yönetimi, insan kaynakları yönetimi sürecinin sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamaktadır.