İran, Çin'den gelen potansiyel madenci akını üzerine alarm verdi

Pekin'deki hükümet operasyonlarını çökerterken, Çinli madenciler başka yetki alanları aramaya başladılar. Düşük maliyetli enerji sağlayan İran, potansiyel bir destinasyon olarak ortaya çıktı.

Pekin'deki hükümet operasyonlarını çökertirken, Çinli madenciler başka yetki alanları aramaya başladılar. Düşük maliyetli enerji sağlayan İran, potansiyel bir destinasyon olarak ortaya çıktı. Bununla birlikte, ülkenin devlete ait elektrik kuruluşu, olası bir madenci akını ve Çin'den yasadışı madencilik donanımı ithalatı konusunda endişelerini dile getirdi.

Tavanir, Çinli Madenciler ve Ekipmanların İran'a Sel Baskını Olduğu Konusunda Uyardı

İran Elektrik Üretim, Dağıtım ve İletim Şirketi Tavanir, Çin'in sektöre yönelik devam eden baskısının ortasında Çinli kripto para madencilerinin İran'a girişiyle ilgili bir uyarı yayınladı. Devlet tarafından işletilen kuruluş, Mal ve Döviz Kaçakçılığıyla Mücadele Merkezi Görev Gücü ile yazışmalarda endişelerini paylaştı.

Tavanir CEO'su Mohammad Hussein Motevallizadeh, ekonomi haber sitesi Eghtesadnews tarafından yayınlanan bir mektupta, Çin'deki madencilik tesislerinin kapatılmasıyla ilgili basında çıkan haberlere atıfta bulundu. İngilizce yayın yapan Financial Tribune Gazetesi tarafından aktarılan rapora göre, yönetici, sektöre yönelik hükümetin saldırısının Çinli madencileri başka ülkelere itebileceği konusunda uyardı.

Motevallizadeh, Halk Cumhuriyeti'nden İran'a büyük miktarda madencilik şirketi ve madeni para basma donanımı akışını önlemek için sıkı kontrollerin uygulanması çağrısında bulundu:
‘Düşük elektrik maliyetleri İran'ı Çinli madenciler için çekici kılıyor. Ülkeye madencilik ekipmanı kaçakçılığı yapmaya başlamaları muhtemeldir. ’’

Kripto para birimleri, geçen yıl artan fiyatların ortasında yatırım yapan birçok İranlı ile İran'da artan bir popülariteye sahip oldu. Ucuz, sübvansiyonlu elektrik, kripto madenciliğini de katalize etti ve İslam Cumhuriyeti, 2019 yazında bunu yasal bir endüstriyel faaliyet olarak kabul etti. Bir madencilik destinasyonu olarak İran'ın önemi arttı ve Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ülke, küresel hash oranının yüzde 4,6'sından fazlasını oluşturuyor.

Financial Tribune'e göre, İran'daki madencilik kuruluşlarına 50 izin verildi, ancak haziran ayı sonlarında Sanayi, Madencilik ve Ticaret Bakanlığı 30 lisanslı kripto çiftliği saydı. Bu, bakanlığın Nisan ayında yaptığı açıklamada, madencilerin kilovat saat başına 16.574 riyal (0.39 $) ödeyeceğini, yani başlangıçtaki oranın dört katı olduğunu ve bazılarının yeraltına inmeye ve hatta işsiz kalmaya zorlanmış olabileceği duyurusundan sonraydı. İran'ın Rafsanjan şehrinde bulunan en büyük lisanslı maden tesisi, Çinlilere aittir ve işletilmektedir.

Dijital para birimlerinin enerji yoğun olarak basılması, bu yaz ülke genelinde elektrik kesintilerinin ana sebepleri arasında yer aldı ve rekor yüksek sıcaklıklar güç talebini önemli ölçüde artırdı. Mayıs ayında Tahran Hükümeti, tüketimin yoğun olduğu saatlerde lisanslı madencileri bile kapatacağını söyledi. Bu arada Tavanir, son birkaç ayda 200.000'den fazla donanıma el koyarak yasadışı madencilik operasyonlarının peşine düştü. Elektrik şirketi, cihazların beş ilin toplam tüketimine eşit tahmini 750 megavat elektrik kullandığını iddia ediyor.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu