IMF, BIS ve Dünya Bankası; dijital para birimleri konusunda uyardı

Dünya Bankası, IMF ve BIS'e göre, merkez bankaları çoğunlukla yerel uygulamalara dikkat kesilmek yerine merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) sınır ötesi kullanımına daha fazla odaklanmalı.

Dünyadaki merkez bankalarının pek çoğunu temsil eden kuruluş Uluslararası Ödemeler Bankasına (BIS) göre, merkez bankaları çoğunlukla yerel uygulamalara dikkat kesilmek yerine merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) sınır ötesi kullanımına daha fazla odaklanmalı.

Cuma günü Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile beraber yayınlanan bir makalede BIS, merkez bankalarının, CBDC'lerin etkileri sınır ötesine geçse de iç ihtiyaçlara odaklandığını belirtti.

Raporda, farklı yetki alanlarının CBDC projeleri etkili bir biçimde koordine edilirse, ''CBDC'ler tarafından sunulan temiz bir başlangıç, sınır ötesi ödemeleri geliştirmek için kaldıraç görevi görebilir.'' değerlendirmesi yapıldı.

Raporda iş birliğinin çeşitli şekillerde olabileceği aktarıldı. Bu, beraber çalışılabilirliğe ya da uluslararası ödeme altyapılarının kurulmasına izin vermek için CBDC'ler arasındaki ortak standartları kapsayabilir.

Bununla birlikte, CBDC'lerin farklı yetki alanlarında farklı hızlarda kullanıma sunulacağı düşünüldüğünde, CBDC'ler ve mevcut ödeme sistemleri arasında beraber çalışabilirlik olması gerekir.

Bazı merkez bankaları şimdiden uluslararası transferler gerçekleştiriyor. Hong Kong, Çin, Tayland ve Birleşik Arap Emirlikleri merkez bankaları arasındaki 'Çoklu Merkez Bankası Dijital Para Birimi Köprüsü' projesi, bir Asya ödeme ağının fizibilitesini değerlendirmek amacıyla tasarlandı.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu