İhracat iklimi endeksi Türkiye için 50 oldu

Temmuz ayında; ihracat iklimi endeksi 50 düzeyine indi. Bu nedene bağlı olarak da talep edilen koşulların değişmeyeceği beli oldu. Haziran ayında endeks 51,8 di. 1 ay içerisinde ise azalış göstererek 50 oldu.

Temmuz ayında; ihracat iklimi endeksi 50 düzeyine indi. Bu nedene bağlı olarak da talep edilen koşulların değişmeyeceği beli oldu. Haziran ayında endeks 51,8 di. 1 ay içerisinde ise azalış göstererek 50 oldu. Şubat 2021den beri ihracat iklimi devam etmekteydi.  Ancak yaşanan gelişmelerin ihracat iklimini bitirdiğini gösteriyor.


İstanbul Sanayi Odası ihracat pazarlarında ki koşulları ölçüyor.  Buna bağlı olarak ise 2022 Temmuz ayı için Türkiye imalat sektörü ihracat iklimini açıkladı. Yapılan bu ölçüm sonucundaki değerler 50 den daha fazla ise ihracat ikliminde iyileşme olacağını gösteriyor. Ancak eğer 50den daha alt seviye de ise bozulma meydana geleceğini belli ediyor.
İhracat iklimi endeksi temmuz ayı için 50 düzeyinde çıktı.  Bu durumda ise talep koşulları değişmeyerek sabit kaldı. Haziran ayına göre endeks azaldığı için bu durumda iyileşme dönemi sona ermiş oldu.


Birleşik Arap Amirliklerin talep artışı devam ediyor. Talep artışının devam etme sebebi ise;petrolün dışında olan aktivitenin artış göstermesidir. Son 7 aya bakıldığında artış ikinci defa yüksek seviyeye ulaştı. Suudi Arabistan  ve Katara bakıldığında büyümenin hızlandığı görülüyor. Ancak Lübnan ve mısır da ise ekonomik aktivitenin azalma sağladığı biliniyor.

Karmaşık tablo Avrupalılar tarafından çizildi

Üçüncü çeyreğin başına bakılır ise Avrupalılar tarafından üretim kapsamında karmaşık bir tablo çizildi. Hollanda, Fransa, İspanya ve Birleşik krallık hız kesmeden büyümeye devam ediyor. Yunanistan, Polonya, İtalya ve Almanya ise Temmuz ayına bakılır ise üretiminde düşüş yaşandı. Ekonomik aktivite Almanya da ise bu senenin başından beri ilk defa azalış gösterdi. Covid 19 ortaya çıktıktan sonra ciddi şekilde azalma yaşanmıştı ancak şuanda da azalma söz konusu. Özel sektör aktivitesi Amerika Birleşik Devletlerinde de tekrardan daralmaya geçiş sağladı. Son 2 senede üretime bakıldığında düşüş olduğu görüldü.


Asya da üretim artışlarının en yüksek düzeyde olduğu kaydedildi. Bunun yanı sıra Tayland, Singapur ve Hindistan da da üretimde artışlar yaşandı. Salgın sebebi ile Çin de olan kısıtlamalar kaldırıldı. Bu nedenle de ekonomik olarak artış yaşadı. Polonya da ise üretimde çok keskin düşüşlerin olduğu kaydedildi. Çek Cumhuriyeti, Kenya ve Taylan da ise talebin yavaşlama gösterdiği görüldü.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu