Hisselerin tokenlaştırılması: yeni bir çağ mı?

Tesla gibi menkul kıymetleri kripto para borsalarında takas etmek artık mümkün. Tepki vermek geleneksel finansa kalmıştır.

Geçen haftanın başlarında Binance, kripto varlık ticaret platformu aracılığıyla Tesla'da "jeton" (dijital jeton) satın alma ve satma yeteneğini duyurdu. Tokenler, yatırımcıların Tesla hissesinin fraksiyonlarını (1 / 100'e kadar) alıp satmalarına ve hissedarlar için ayrılan avantajların çoğundan (temettüler ve transfer imkanı) yararlanmalarına olanak tanıyacak. Öte yandan jetonlar toplantılarda oy hakkı vermez. Tesla tokenleri şu anda ABD dolarına sabitlenmiş bir "stabilcoin" olan Binance USD (BUSD) cinsinden listeleniyor. Bu sayısallaştırılmış eylemlerin geliştirilmesini kolaylaştıran bir İsviçre şirketi olan Digital Assets AG olduğu unutulmamalıdır.    

Binance, hisse senetlerini tokenize eden ilk platform değil. Bittrex ve FTX'ten birçok hisse senedi jetonu zaten mevcuttu.

Neyle ilgili? Ve bu tür bir menkul kıymetleştirme için gelişme beklentileri nelerdir?

TOKENİZASYON VE BLOK ZİNCİRİ


Binance, kripto para birimlerini diğer kripto para birimleri ve aynı zamanda euro veya dolar ile depolamanıza, satın almanıza, satmanıza ve takas etmenize olanak tanıyan bir platformdur. Şu anda 340'tan fazla dijital token ve 1.100'den fazla döviz çiftine (kriptolar ve kriptolar / fiat arasında) erişim sağlıyor. Binance, menkul kıymetleri tokenize etmek için blockchain teknolojisini kullanarak teklifini diğer token türlerine genişletiyor.

Hatırlatmak gerekirse, bir varlığın belirteç haline getirilmesi, ona bağlı hakların dijital bir simgeye dönüştürülmesinden oluşur. Sürecin kendisi menkul kıymetleştirmeye çok yakınsa, bunun parçası için tokenleştirme blok zinciri kullanır.

Blockchain, geleneksel teknolojilere göre büyük avantajlar sunar. Aynı belgelere erişimleri olduğundan tüm taraflara daha fazla şeffaflık sunar. Bu teknoloji, geleneksel araçlardan daha güvenli kayıt tutma ve daha iyi izlenebilirlik sayesinde gelişmiş güvenlik sunar, çünkü her işlem aynı anda blok zincirinde kaydedilir ve saklanır. Bu da bizi, kağıt işlemlerini ve insan hatası riskini büyük ölçüde ortadan kaldırdığı için, blok zincirinin esneklik, verimlilik ve hız gibi diğer avantajlarına götürür. Son olarak, süreçleri düzene sokarak ve aracıların sayısını azaltarak maliyetleri düşürür.

FİNANSAL PİYASALARA UYGULANAN BLOCKCHAİN
Blok zincirinin faydaları ilk bakışta biraz soyut görünse de, sermaye piyasaları bağlamında gerçekten anlam ifade ediyorlar.

Mekanizma basittir: Bir finans kurumu hisse senedini satın alır, elinde tutar ve güvenliği temsil eden bir dijital jeton verir. 

Hisse senetlerinin dijitalleştirilmesi aşağıdaki avantajları sunar:

- 24/7 ticaret yoluyla daha iyi likidite Bu, kripto para birimlerinin gelişinden bu yana birçok tüccarın alıştığı bioritmdir. Ancak dikkatli olun, Tesla tokenleri için 24/7 henüz Binance'te mevcut değil (bunlar Nasdaq'ın açılış saatleriyle uyumludur). Öte yandan FTX'te durum budur.

- Güçlü müdahale sayesinde daha düşük maliyetler. Teoride, artık bir banka veya komisyoncu aracılığıyla gitmeye gerek yok, çünkü alıcı ve satıcı "cüzdan" dan "cüzdan" a kadar doğrudan etkileşime girebilir.

- Blockchain aracıların sayısını azalttığı veya hatta ortadan kaldırdığı için ultra hızlı bir transfer. Dijital işlemlerle transfer birkaç tıklama ile yapılır ve işlemler neredeyse anında takas-teslimat ile 7/24 aktarılabilir.

- Her işlem gerçek zamanlı olarak tam şeffaflıkla kaydedildiği ve düzenleyiciler de dahil olmak üzere tüm paydaşlar tarafından herhangi bir zamanda erişilebildiği için piyasa manipülasyonunda önemli bir azalma.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu