Hedge nedir?

Hedge, en kısa tabiri ile sigorta işlerini gören işlemler olarak nitelendirilmektedir.Geniş anlamda ise, ileri tarihlerde olması muhtemel olumsuz fiyat dalgalanmalarından korunmak maksadı ile yapılan işlemleri ifade etmektedir.

 Hedge, en kısa tabiri ile sigorta işlerini gören işlemler olarak nitelendirilmektedir.Geniş anlamda ise, ileri tarihlerde olması muhtemel olumsuz fiyat dalgalanmalarından korunmak maksadı ile yapılan işlemleri ifade etmektedir.  Düşük teminat miktarları ile yüksek meblağlı riskler, koruma altına hedge sayesinde alınmaktadır. Türkçede tam olarak karşılığı bulunmasa da, genel olarak hedge etme şeklinde bir tanımlama yapılmaktadır. Hedge nedir? sorunuzun cevabını siz değerli okurlarımıza vermek istiyoruz.

Birbirleri ile aynı olan veya büyük çapta benzerlik gösteren varlıkların, eşit miktarlara bölünerek farklı piyasalarda alım satım işlemlerinin yapılması olarak da tanımlanmaktadır.Bu yöntem sayesinde, eğer fiyat değişimleri yaşanacak ise, ya da yaşanır ise, oluşması muhtemel zararlardan korununmuş olunmaktadır.

Hedge işlemi hangi ürünlerde uygulanabilir?

Fiyat hareketlerinden korunmak maksadı ile yapılan hedge işlemleri, birçok üründe uygulanabilmektedir. Ham petrol, doğal gaz, elektrik, karbon emisyonu, bakır, altın, platin, gümüş, paladyum gibi ürünler bu işlemin kapsamında yer almaktadır. Ayrıca, tarımsal ürünler grubunda bulunan mısır, buğday, kahve, kakao, süt, şeker, soya, pamuk ve kanola da hedge işlemlerinde uygulamaya tabi tutulmaktadır.Pariteler olarak bilinen euro/dolar, pound/dolar, euro/pound, yen/polar, İsviçre frangı/dolar, İsviçre frangı/euro ve Australya doları/dolar da hedge olarak uygulanabilmektedir.

Hedge işleminin avantajları nelerdir?

Sigorta kavramı ile eş değer tutulan ve olumsuz fiyat hareketlenmelerinden korunmak maksadı ile yapılan işlemler olarak ifade edilen Hedge işlemleri, birçok avantaj sağlamaktadır.Fiyat riskinden korunmaya olanak sağlaması, taşıma maliyetlerine, depolama maliyetlerine ve iş gücü maliyetlerine katlanılmaması en belirgin avantajları olarak görülmektedir. Ayrıca, düşük teminat miktarları ile yüksek orandaki meblağlara yönelik risklerin kontrol altına alınması da hedge işlemlerinin en belirgin avantajı olarak görülmektedir.

Günümüz dünyasında bu işlemlere yönelik olarak yerleşmiş bir kavramda, hedge fonu olarak bilinmektedir.Serbest yatırım fonları olarak isimlendirilen bu fonlar, küresel alanda 2 trilyon dolar civarında bulunmaktadır.Özellik ile gelişmiş ülkelerde kullanılmakta olan bu fonlar, küçük çaplı yatırımcılara hitap etmemektedir.Fonlara sahip olmak isteyen kurumsal ya da bireysel yatırımcıların çok büyük teminatlarının bulunması gerekmektedir. Örnek verilecek olunur ise, Amerika’da yaşayan bir yatırımcının hedge fonlarına katılabilmesi için, var olması gereken teminat büyüklüğünün, minimum 5 milyon dolar olması gerekmektedir.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu