Halkın yüzde 33'ü kart borcunu ödeyemiyor

Yapılan araştırmalara göre vatandaşların yüzde 70'i aylık harcamalarından çoğunu kredi kartı ile yapıyor. Kredi kartına dayanan halk borç batağında ve yüzde 33'ü kart borcunu geciktirmekte.

Ay sonunu kredi kartı ile getirmeye çalışan halk, semtlerdeki pazarlara dahi borçlanarak harcama yapıyorlar. Yapılan araştırmalarda 100 kişiden 41'i aylık harcamasının yüzde 75'ten fazlasını kart kullanarak yaptığını belirtiyor. Aylık harcamalarının yarısından fazlasını kart ile yapanların sayısı yüzde 70'lere ulaşmaktadır. Temmuz 2022 Cüzdanımda Ne Var adlı araştırmayı gerçekleştiren Tüketici Birliği Federasyonu araştırma sonuçlarıyla halkın kredi kartı harcamalarını sergiledi. 439 kişinin bulunduğu 23-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen araştırma sonucunda halkın yüzde 33'ünün kart borcunu ödeyemediğini belirtti.

 3 ayda yüzde 10 oranında artış

Araştırmada kredi borcunu ödeyemeyenler olarak, düşük gelirli grupları, çalışmayanlar, öğrenciler,ücretli çalışanlar olarak yer almaktadır. İlginç neticelerden bir tanesi kart borcunu ödeyemediğini söyleyenler arasında emekliler, öğrenciler ve ücretli çalışanların dışında profesyonel meslek sahibi kişilerinde bulunması.

Yapılan araştırmalarda son 3 ay içerinde sürekli olarak kart borcunun bir kısmını ödeyen kişilerin arasında yüzde 10'luk bir artış gözlemlenmiştir. Araştırma, kart borcunu ödeyemeyenlerin yüzde 60'ının nakit avans kullandığını ve önceden nakit ödemenin tercih edildiği manav, bakkal, kasap gibi yerlerdede kredi kartı kullanımının yüzde 20'ler den 70'lere çıktığını belirtiyor.

1 yılda yüzde 70'lik artış

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine bakılınca 29 Temmuz'dan itibaren şahıslara ait kredi kartı kullanımı 294 milyar 611 milyon Tl'ye yükselmiştir. Halkın kartlara dayanması 12 ayda 120 milyar 800 milyon Tl' daha borç yükünü arttırmıştır.

Kirada oturanlarda takibe düşme riski yüksek

Araştırmalarda kredi kartı borçlarını ödeyemedikleri için takibe düşenler ile ilgili veriler şu şekildedir:

Düşük gelir grupları, öğrenciler, çalışmayanlar, ücretli çalışanlar, memurlar diğer gruplara göre takibe düşme oranları yüksektir. Hane içerisinde gelir elde etmek için çalışan sayısı düştükçe takibe düşme riskide artıyor. Bekarlarda bu grubun arasında. 18-24 yaş arası takibe düşme oranı yüksek iken (24-35) ve (35-44) yaş aralığıda bu gruba dahildir. Kirada oturanlarında takibe düşme değerleri yüksek olarak belirtilmiştir. Nakit avans kullananların yüzde 53'ü takibe düşmektedir. BDDK açıklamasına göre takibe düşenlerin bireysel kart borcu 6.9 milyar Tl'yi bulmaktadır.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu