Göreceli Güç Endeksi (RSI) ile kripto tahmin yapılır mı?
Kripto para piyasalarından ve birçok finans hareketliliğinden tanıdığımız Göreceli Güç Endeksi (RSI) nedir? Kripto para piyasaları, hisse senetleri, borsa gibi farklı farklı finans dünyalarına yön veren RSI ile fiyat tahmini yapılabilir mi? Analizlerle kripto trendler takip edilebilir mi?
Finans piyasalarıyla veya kripto paralarla ilgilenen birçok kişinin yakından tanıdığı ve takip ettiği Relative Strength Index yani RSI nedir? Göreceli Güç Endeksi olarak bildiğimiz ve temelinde varlık hareketliliğini inceleyerek finansal piyasalara yön veren analiz yöntemi olarak tanımlanan RSI, piyasa hareketliliğine göre güncel trendleri yakalamanın en önemli grafik ve matematik dillerinden biridir. Kripto para borsasından tutun ticaret yapan birçok kişiye kadar ulaşan Relative Strength Index yani Göreceli Güç Endeksi tam olarak nedir ve ne işe yarar?
Basit anlamda yatırımcılara aşırı alım ya da satım sinyalleri sunan Göreceli Güç Endeksi, meydana gelen hareketliliği grafiğe dönüştürerek trendi yakalama ve yatırımcılar için analiz yapma şansı sunmaktadır. Özellikle kripto para borsasında yaşanan yoğun ilgi ve hareketlenmelerin ardından tekrar gündeme gelen Göreceli Güç Endeksi, kullanıcılar tarafından nasıl yorumlanacağına dair soru işaretleri taşımaya devam etmektedir. Piyasaların anlık durumunu ve geleceğini tahmin etmek için birçok farklı yönteme başvuran yatırımcılar, Relative Strength Index sayesinde elde ettikleri verileri piyasanın hareketliliği ile kıyaslayarak bir sonraki adımları için yorumlamayı tercih etmektedir.
Birçok analist tarafından en önemli takip unsurlarından biri olarak gösterilen RSI, 1970'lerin sonlarından beri hayatımızda olarak borsa dünyasına yön veren en güçlü analiz kanallarından biri olarak görülmektedir. 1970'li yılların sonlarına doğru geliştirilmiş olan Relative Strength Index, belirttiğimiz gibi geleneksel finans dünyasında kabul gördüğü gibi kripto para piyasalarında da aktif olarak kullanılmaktadır. Peki Göreceli Güç Endeksi nasıl çalışır, nasıl okunur?
Göreceli Güç Endeksi sayesinde fiyat tahmini nasıl yapılır?
En basit haliyle Göreceli Güç Endeksi, bir varlığın ya da değerin 14'lük dönemlerle hareketlerini ve değişimlerini takip eder. Günlük olarak 14 günü, saatlik olaraksa 14 saati baz alan RSI, bu süre zarfında görülen ortalama fiyat artışını ortalama fiyat düşüşüne bölerek 0-100 arasında değerlendirmede bulunur. Yukarıda belirttiğimiz gibi RSI, özet olarak gösterge anlamı taşıyan bir tür ticaret analiz aracıdır.
Aşırı alım ve satım hareketliliğini gözler önüne seren ve yatırımcılara bu konuda trend sonuçlar vermeyi hedefleyen Relative Strength Index , fiyat öngörüsü anlamında birçok faktöre bağlıdır. Tüm faktörlere rağmen Kripto para piyasası, Borsa, Hisse senedi gibi birçok farklı finans hareketliliğinde yer bulan RSI ile fiyat analizi yapılabilir mi? Basit olarak anlatılmak gerekirse varlığın anlık fiyatı ile RSI göstergesi zıt yönde hareket ediyorsa "Bullish Divergence" yani pozitif uyumsuzluk durumu oluşur. Varlığın fiyatında düşüş gözükürken Relative Strength Index ivmesi yukarıya doğru hareket ediyorsa, bu görüntü takip edilen hissenin uzun vadeli gücü için pozitif bir işaret olarak yorumlanır. Eğer tam tersi olarak varlığın fiyatında artış gözlemlenirken RSI ivmesinde düşüş yaşanıyorsa "Bearish Divergence" yani negatif uyumsuzluk durumu söz konusudur. Negatif uyumsuzluk, hissenin alım ivmesinin düşüşe geçmesi olarak algılanır. Her ne kadar kabul gören veriler ve düşünceler bu yönde olmasına rağmen farklılıklar da söz konusudur. Tüm yorumlara ve göstergelere rağmen asla unutmamanız gereken şey ise hiçbir analizin tam olarak yeterli sonuç vermemesidir. Birçok analiz yönteminde olduğu gibi Göreceli Güç Endeksi de diğer analizlerle beraber kullanılmalıdır.