Gelir Vergisi Kanunu'ndaki değişiklik yürürlüğe girdi
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TBMM'de kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Ücret ve maaşların asgari ücret tutarından gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TBMM'de kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Kanuna göre, yenilenebilir enerji üretiminin teşvik edilmesi için muafiyet sınırı olarak düşünülen, meskenlerin çatı ve cephesine kurulan güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 10 kilovat olması yönündeki koşul, 25 kilovata kadar çıkarılacak.
Tüm ücret ve maaşların asgari ücret tutarı kısmından gelir ve damga vergisinin alınmayacağı belirtilen kanuna göre hizmet erbabı, ödemenin yapıldığı ay içerisinde geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi SGK ve işsizlik sigortası primleri düşülmesinin ardından kalan tutarına tekabül eden ücretlerin istisnayı aşan ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde, verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarı ve oranları istisna kapsamındaki tutarlar da göz önünde bulundurulacak.
Ödenecek vergi tutarı bu suretle bulunan vergi tutarının içinde, istisna tutara isabet eden kısım düşülerek hesaplanacak. İstisnadan dolayı alınmayacak olan vergi, söz konusu ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamayacak. Birden fazla işverenden ücret alanlar içinse bu istisna yalnızca en yüksek olan ücrete uygulanacak.
Resmi Gazete'de, ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 85'i gelir vergisinden istisna edildiği için uygulama alanı kalmayan "Asgari Geçim İndirimi" düzenlemesinin de yürürlükten kaldırılacağı bildirildi.
Hizmet erbabına ödenen ücretler ile ilgili olarak kanunda, aylık brüt asgari ücrete denk gelen kısım üzerinden damga vergisinin alınmayacağı ve Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yürütülen savunma sanayisi projelerine ilişkin bu kuruma ilgili projeler çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, katma değer vergisi istisnası kapsamında değerlendirileceği ifade edildi.
BOTAŞ'ın nakit yönetiminin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için şirketin Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine ve yapılandırılmış borçları dahil ödenmeyen her türlü vergi, fon ve paylar ile ilgili para cezaları, bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizlerinden meydana gelen borçların, Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık hesaba geçirilerek terkin edileceği belirtildi.
2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda bulunan genel bütçe gelir tahminine göre gerçekleşen gelir kadar, genel bütçe çerçevesindeki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin bütçelerine ödenek ekleme konusunda Cumhurbaşkanı'nın yetkili olacağı bilgisinin yer aldığı kanunda, söz konusu kanunlar gereğince genel bütçe gelirleri karşılığında yapılan ödenek eklemelerinin de bu tutardan düşüleceği aktarıldı.
Kanuna göre, Türkiye'de yerleşik sigorta şirketlerince düzenlenen kefalet senetleri de güvenli elektronik imza ile düzenlenebilecek.
Öte yandan büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, kendisinden izin/ruhsat alarak ya da hat kiralayarak çalışan ve toplu taşıma hizmeti yürüten gerçek ve tüzel kişilere, nüfus, hattın uzunluğu ve hattı kullanan sayısı kriterlerini esas alarak tespit edeceği hatlardaki toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz ya da indirimli yararlananlara yönelik gelir desteği ödemesi yapabilecek.
Kamu üniversite hastanelerinin finansal sürdürülebilirliğinin desteklenmesi için kamu üniversite sağlık hizmeti sunucularının, 2021 yılında verdikleri sağlık hizmet bedelinin, götürü bedel sözleşme tutarından düşük olması durumunda aradaki farkın terkin edileceği belirtilirken terkin edilen bu tutarın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesine bu amaçla tahsis edilecek ödenekten karşılanacağı kaydedildi.