Gelecekte çok kazandıracak meslekler

Yüksek kazançlı bir meslek, genel olarak az kişinin icra ettiği mesleklerdir. Bu yazıda, gelecekte de muhtemelen az kişinin icra edeceği, fakat talebin yüksek olacağı meslekleri derledik.

Günümüzde bir mesleğin kazancı, o mesleği yapan kişi sayısıyla ters orantılı bir şekilde düşüyor. Bu sebeple yüksek kazançlı bir meslek, genel olarak az kişinin icra ettiği meslekler olabilir. Bu yazıda, gelecekte de muhtemelen az kişinin icra edeceği, fakat talebin yüksek olduğu mesleklerden bahsettik, işte geleceğin en iyi meslekleri.

Güneş Enerjisi Teknisyeni

Geleceğin kazançlı mesleklerinden birisi de güneş enerjisi teknisyeni olarak gözüküyor. Bu mesleğin çok kazandırmasının sebebi, muhtemelen adını bile daha yeni duyuyor olmanızdır. Bildiğiniz üzere elektrik üretmek için artık bolca güneş enerjisi kullanıyor, Türkiye'de güneş enerjisi kullanımı en hızlı artan ilk 10 ülke arasında. Haliyle güneş enerjisi teknisyeni arayışı da bir o kadar arttı. Şuan için bu pozisyona ödenen maaşlar aylık 7.000 TL ile 10.000 TL arası.

Aylık Kazanç: 7-10 bin TL

Hemşirelik

Hemşirelik mesleği giderek artan bir talebe sahiptir. Sebebi ise yaşlı nüfusun giderek artıyor olması. Örneğin 2000 yılında doğan bir bebeğin beklenen yaşam süresi yaklaşık 71 yıl idi Şuanda bu rakam 78 yıla kadar çıkmıştır. Yaşlı nüfusun giderek artıyor olması, sağlık hizmetlerinin de ciddi oranda talep edilmesine sebep olur. Buna hemşirelik mesleği de dahildir. Özellikle önümüzdeki 10 yılda kaç yeni hemşire gerekiyor sorusunu, on binlerce değil yüzbinlerce olarak cevaplamak daha doğru olacaktır. Şuanda gelişmiş ülkelerde yaklaşık 90 kişiye bir hemşire düşerken, Türkiye'de 400 kişiye yalnızca bir hemşire düşmektedir. Bu, hemşirelerin oldukça az sayıda olduğunu gösterir.

Aylık kazanç: 5-9 bin TL arası.

Biyomedikal Mühendis

Biyomedikal mühendisler, çeşitli sakat bırakıcı hastalıklar, felç gibi durumlarda gelişen kemik anormalliklerini tedavi etmek için, yapay robot ve benzeri ürünlerin üretimini sağlayan mühendislerdir. Biyomedikal mühendisler, özellikle yurtdışında büyük talep görmekte, bu talebin Türkiye'ye de sıçrayacağı bilinmektedir.

Aylık Kazanç: 10-20 bin TL arası.

Drone Pilotu

Drone pilotu, geleceğin kazançlı meslekleri arasında yer alıyor. Artık düğünlerde, partilerde, tanıtım amaçlı çekilen filmlerde, reklamlarda, dizilerde ve filmlerde sıklıkla drone kullanılıyor. Çekimi daha da kolaylaştıran drone cihazları, bunlar kullanmayı bilen pilotlarını gerektiriyor. Sanıldığı gibi uzun bir eğitim süresi yok, kısa süre içerisinde drone kullanmayı öğrenebilirsiniz. 

Aylık kazanç: 5-10 bin TL arası.

Algoloji Uzmanları

Yaşam süresinin uzamasıyla birlikte pek çok kronik hastalık da vuku bulmaya başladı. Bu hastalıklardan biride tahmin edeceğiniz üzere kanser hastalıklarıdır. Bundan 100 yıl önce dünyada bu kadar çok kanser vakası görmüyorduk, çünkü insanların çoğu 60-70 yaşını göremeden ölüyordu. Fakat şuanda insanların en az yarısı 80 yaşını görebiliyor ve bu da kronik hastalıkların görünme ihtimalini artırıyor.

Bildiğiniz gibi kanser, böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalıklar, arkalarında yoğun bir ağrıyı da beraberinde getirmektedir. Algoloji uzmanları, ağrıyı dindirme, ağrı nedenini bulma ve giderme gibi konularda uzmanlaşmış hekimlerdir. Özellikle ölüme yakın dönemdeki hastalar sıklıkla bu hekimlerden destek almaktadırlar. Algolog ihtiyacı her geçen yıl yoğun bir şekilde artmaktadır.

Aylık Maaş: 8-20 bin TL arası.

Yazılım Mühendisi

Yazılım veya kodlama, bir bilgisayara ne yapacağını öğreten ve bunu kullanan mühendislik dalıdır. Yazılım mühendisleri son derece titiz davranarak çalışır ve bir cihazın nasıl çalışabileceğini kodlayabilirler. Oldukça yüksek kazanç sağlar.

Aylık Kazanç: 8-100 bin TL

Asla yok olmayacak meslekler

Asla yok olmayacak pek çok meslek var, bunları sizler için derledik.

1- Algolog, Algoloji Hekimi

2- Güneş Enerjisi Teknisyeni

3- Hemşirelik

4- Biyomedikal Mühendis

5- Drone Pilotu

6- Yazılım Mühendisi

 

Türkiye de ölmeyen meslekler

Türkiye'de ölmeyen meslekler genellikle babadan öğrenilen, terzilik, kunduracılık, marangozculuk, berberlik gibi mesleklerdir.

1- Terzilik ( Ortalama kazanç: 6-10 bin TL  )

2- Berberlik ( Ortalama kazanç: 6-15 bin TL  )

3- Marangozculuk ( Ortalama kazanç: 5-20 bin TL  )

4- Doktorluk ( Ortalama kazanç: 9-50 bin TL   )

5- Tesisatçı ( Ortalama kazanç: 6-15 bin TL  )

6- Anahtarcı ( Ortalama kazanç: 4-10 bin TL   )

7- Boyacı ( Ortalama kazanç: 5-12 bin TL   )

8- Bakkal ( Ortalama kazanç: 5-10 bin TL  )

9- Fırıncı ( Ortalama kazanç: 15-50 bin TL )

10- Hemşire ( Ortalama kazanç: 5-9 bin TL  )

10 yıl sonra geleceğin meslekleri

10 yıl sonra en çok talep edilecek olan meslekler;

1-  Doktor

2- Hemşire

3- Hasta Bakıcısı

4- Biyomedikal Mühendis

5- Yenilenebilir Enerji Kaynağı Mühendis ve Teknisyenleri

6- Medikal Mühendis

7- Pilot

Geleceğin Meslekleri e-ticaret

Gelecekte pek çok kişi e-ticaret sektörüne atılacaktır. E-ticaret sektörü, 2015 ile 2019 yılları arasında TL bazında her yıl ortalama yüzde 35 büyüme kaydetmiştir. Bu dönemde enflasyon ortalamasının yüzde 12-15 civarında olduğunu düşünecek olursak, sektörde satış adet bazlı büyümeden de söz edilebilir. Aşağıda gelecekte ivme kazanacak e-ticaret yöntemlerinden bahsedilmiştir.

1- Dropshipping Stoksuz Satış

2- Stoklu E-ticaret

3- E-ihracat

En iyi meslekler 2021

Sürekli olarak geleceğin mesleklerinden bahsettik, geleceğin meslekleri 2030 ve 2031 yıllarında popülerliği artacak olan işlerdir. Peki bu yıl en iyi meslekler hangileriydi?

1-  Doktorluk

2- Hemşirelik

3- Hasta Bakıcılığı

4- Ameliyathane Asistanlığı ve Personeli

5- Hastane Personeli 

6- Yazılım Mühendisliği

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu