Fitch, Türkiye'ye yönelik büyüme tahminini yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin 2021 yılı için büyüme beklentisini 10,5 düzeyine yükseltti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelere yer verildi.

Fitch, eylül ayında yüzde 9.2 olarak belirlediği 2021 yılı Türkiye büyüme beklentisini yukarı yönlü olarak güncelledi. Fitch'in tahmini yüzde 10,5 düzeyine yükseldi.

Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu BB- olarak teyit etti; görünümü ise 'durağan'dan negatif'e düşürdü.

Fitch, dolar cinsinden kişi başına milli gelirin 2021 yılında 8 bin 500 dolar düzeyinde gerçekleşmesini bekliyor. Raporda, Türkiye'de enflasyonun 2021 yılının sonunda yüzde 25'e çıkacağı öngörüldü.

OECD de büyüme beklentisini yükseltmişti

OECD, Çarşamba günü yayınladığı 'Ekonomik Görünüm' raporunda Türkiye için 2021 yılı GSYH büyüme beklentisini ara dönem raporunda bulunan tahminde açıklanan yüzde 8,4 düzeyinden yüzde 9,0'a yükseltmişti.

2022 yılı için beklenti yüzde 3,1'den yüzde 3,3'e çıkarılırken, 2023 yılı için tahmin yüzde 3,9 olarak belirlenmişti.

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü

Türkiye ekonomisi 2021 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 7,4 oranında büyüme kaydetti.

GSYH'yi oluşturan faaliyetlere bakıldığında; 2021 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 25,4, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 22,6, hizmetler yüzde 20,7, diğer hizmetler yüzde 11,7, sanayi yüzde 10,0, kamu yönetimi, eğilim, sağlık ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 8,3 ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,7 oranında artış gösterdi.

Finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 19,9, inşaat yüzde 6,7, tarım, ormancılık ve balıkçılık ise yüzde 5,9 oranında azaldı.

Fitch, Türk Lirası'ndaki değer kaybının riski artırdığını bildirmişti

Fitch yetkilisi Lindsey Liddell daha önce yaptığı bir değerlendirmede, Türk Lirası'ndaki değer kaybının Türk bankalarının kredi profilleri ile ilgili riskleri artırdığını söylemişti.

''Sektörün kredilerinin yüzde 36 oranındaki önemli bir kısmı döviz cinsi olduğu düşünüldüğünde Türk Lirası'ndaki değer kaybı varlık kalitesi risklerini artırıyor.'' diyen Liddell, döviz cinsi risk ağırlıklı kalemlerdeki artış sebebiyle kurdaki artışın ayrıca sermaye yeterlilik oranlarında da düşüşe yol açtığını vurgulamıştı.

TL'deki değer kaybının yüksek döviz cinsi borçluluk nedeniyle Türk bankaları için refinansman riskini de artırdığını kaydeden Liddell, Türk Lirası'ndaki değer kaybının döviz cinsi mevduat çıkışlarına bakıldığında likidite risklerine de neden olabileceğini kaydetmişti.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu