Fındık tarihi hasat rekoru kırdı!

Fındık son 7 yılda oldukça fazla hasat yaşadı. Bu tarihi rekorun fındık fiyatlarını düşürüp düşürmeyeceği oldukça merak ediliyor. İşte detaylar...

Fındık tarihi hasat rekorunu kırdı

Yaklaşan hasat sezonu ve açıklanması beklenen alım fiyatları nedeni ile hareketli günler geçiren fındık sektörü, toplanması beklenen 900 bin tonluk ürün ile tarihin en büyük rekoltesine imza atmaya hazırlanıyor. Geçen yıllardan TMO’nun elinde bulunduğu belirtilen 300 bin kilogram fındık ile bu yılki yüksek rekolte beklentisi, üretici ve ihracatçı cephesinde ciddi endişelere neden oluyor. Fındıkta bu yılki genel kanı fiyatların 5 YTL’den aşağı olacağı yönünde. DÜNYA Gazetesi’nin bir araya getirdiği Karadeniz Bölgesi’nin Ticaret Borsa Temsilcileri, elde edilmesi beklenen tarihi rekolte ile fındık sektörünün fırtınanın eşiğinde olduğuna dikkat çektiler.

Toplantıda sektörün üretici ve satıcı ekseninde bir tekelleşme süreci yaşandığı vurgulanarak, devletin bir an önce fındık piyasasından elini çekmesi gerektiğinin altı çizildi. Her hasat döneminde tekrar eden sıkıntıların ana kaynağının sistemsizlik olduğu belirtilirken, artık fındıkta ürüne değil üreticiye destek ve teşvik verilmesi gerektiği kaydedildi. Devlet tarafından genellikle temmuz başında açıklanan alım fiyatlarının, üreticilerin fındık bahçesine girmeden açıklanması gerektiğini vurgulayan sektör temsilcileri, hükümete fındık fiyatlarını en geç 30 hazirana kadar açıklaması çağırısında bulundular.

Fındık fiyatları düşecek mi?

 Toplantıda özellikle fındık ekim alanlarının sınırlandırılması ile ilgili kanunun bir an önce etkin hale getirilmesi gerektiğine işaret eden ticaret odası başkanları, yüksek üretimin kalitesiz ürünlerin piyasaya çıkmasına ve ihracatta prestij kaybına neden olduğu ifade edildi. Yaşanan sorunlara en büyük çözüm olarak emanetçilik ve lisanslı depoculuk sistemlerinin faaliyete geçirilmesi olarak gösterilirken, gerçek üreticiye verilecek teşvik ve dikim alanlarının sınırlandırılması sektörün kurtuluş haritası olarak gösterildi.

UFK 2009 yılında kendi rekoltesini açıklayacak Ulusal Fındık Konseyi olarak hazırladıkları 2 raporla 2008 yılı için yapılması gerekenlerin ortaya konulduğunu açıklayan Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Arslantürk, iki raporda da temel unsur olarak fındıkta devlet müdahalesinin olmadığı yöntemlerin vurgulandığını belirtti. Arslantürk, bugüne kadar 1935 yılından bu yana devam eden sorunların devlet müdahalesinden kaynaklandığını savundu. Üretim ve tüketimde de ciddi artışlar yaşandığını dile getiren Sebahattin Arslantürk sözlerine şöyle devam etti: “2006’da 830 bin civarında bir üretim oldu. Bu yıl 850-900 bin ton aralığında bir ürün geliyor karşımızda. Bu felaket bir durum.” Açıklamasında bulundu.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu