FED, Faiz Artırımına Devam Edecek Mi?

Yüksek enflasyon ve faiz artırımının devam etmesi ve yaşanan etkileri.

ABD'de yıllık enflasyonu Haziran'da yüzde 9,1 seviyesine çıkarak son 41 yılın en büyük faiz artışına sebep oldu. Mayıs ayında yüzde 8,6 olan enflasyon Haziran ayında aylık  yüzde 1,3 yükselerek yıllık olarak yüzde 9,1 seviyesine çıkarak beklentilerin üzerinde kaldı.

Enerji ve gıda fiyatlarında enflasyon etkisi, gözle görülür şeklinde artış gösterdi. Enerji ve gıda hariç tutulan çekirdek enflasyon son zamanlarda beklenen gerilemeyi göremedi. 

Faiz Artırımı Ve Dolar'ın Hızlı Yükselişi

Yüksek enflasyon seviyesinin artmasından etkilenen piyasalar agresif faiz artırımına gidiyor. İstihdam verilerinin arkasından 27 Temmuz'da yapılacak FOMC toplantısında komitenin faiz artırma baz puanın 75 olacağı konuşulurken beklentin çok üstünde kalarak 100 baz puan seviyesinde belirgin bir artış oldu.

 Piyasa beklentileriyle beraber ABD Dolar Endeksi bugünlerde 20 yılın en yüksek seviyesi olan 108,60'ı test ederken para birimleri ve emtia üzerinde dolar baskısını artırdı.

EUR/USD 1,0 seviyesinde kalarak 20 yılın en düşük seviyesine gerileyen ons altın 1.707 dolara iniş yaptı. 2022 yılının en düşük seviyesi olurken Ağustos ayı sonrası tüm kazançlar da geri verildi.

Haziran ayı içerisinde 17,50 üstünde kalarak 20 Aralıkta yaşanan rekor sonrası en yüksek seviyeyi gören USD/TRK  kuru BDDK'nin ticari kredilerinde yaşanan sınırlama sonrası düşüş yaşayan kur tekrar 17,30 seviyelerine çıktı. ABD enflasyon verisinin ardından 17,4545'i gördü. Bu haftaki seviyeler kapanış olarak en yüksek konumda.

Enflasyon etkilerini sebebinin alım gücüne yaşattığı etki, yaşam standartlarını zorlamaya devam edeceği tahmin ediliyor. Nomura'dan yapılan açıklamada en erken 2023 tarihine kadar bu durumun devam edeceği ve daha sonrasında kademeli olarak faiz düşüşleri ve enflasyonun dengeleneceği yönünde. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu