Fantom coin (FTM) nedir?

FTM, DAG tabanlı, dağıtılmış defterden ve kayıt tabanlı sanal makineden meydana gelen bir akıllı sözleşme platformudur.

Fantom (FTM) nedir?

Fantom (FTM), DAG (Directed Acyclic Graph) tabanlı, dağıtılmış defterden ve kayıt tabanlı sanal makineden meydana gelen bir akıllı sözleşme platformudur. Halka açık dağıtılmış defter teknolojilerinin ölçeklenebilir problemlerine çözüm bulmayı hedefler. Bu çerçevede platform, mevcut DAG tabanlı protokollerin geliştirilmiş bir sürümünü kullanmak vasıtasıyla geleneksel blok defteri tabanlı depolama altyapısından ayrışmaya çalışır.

Fantom, Lachesis Protokolünü benimsemiştir. Bu protokolün Fanton Opera Zincirine entegre edilmesi hedeflenir. FTM, dünyadaki bütün işlem araçları içerisinde uyumluluk sağlamayı amaçlar. Blokların topografik sıralamalarını elde edebilmek için Lamport adlı zaman damgalarını kullanır.

Fantom'da, blokchain teknolojisinin tersine, yapılan her işlem üst üste inşa edilerek ilerler. Tek yönde ve tekrarlanmayan verilerden meydana gelir. Öte yandan CryproNode algoritmasıyla çalışan ilk dijital paradır.

Fanton ne zaman kuruldu, kurucusu kim?

Fantom (FTM), 2018 yılında Güney Koreli bilgisayar uzmanı Dr. Ahn Byung tarafında kurulmuştur. Hali hazırdan David Richardson tarafından yönetiliyor.

Fantom'un avantajları nelerdir? FTM madenciliği yapılıyor mu?

Fantom'un CryptoNode algoritmasını kullanan ilk kripto para olduğunu söylemiştik. CryptoNode ile 64-bit CPU kullanılarak madencilik yapılabilmektedir.

Üst düzey gizlilik ile işlem yapılmasına imkan tanıyan açık kaynaklı bir algoritma olan CryptoNode teknolojisinde, gerçekleştirilen işlemlerdeki bütün tarafların anonim kalmasını sağlamak için sıradan imzalar yerine halka imzalar kullanır. Halka imzalar ile kullanıcılar arasında kimin özel anahtar kullandığı tespit edilemez. Böylece kullanıcılar anonim kalabilir.

FTM'nin toplam arzı ne kadar?

Fantom'un şu ana kadarki en düşük fiyatı 13 Mart 2020 tarihinde görülen 0,001935 dolar seviyesiydi. En yüksek düzeyi ise 3,48 dolar ile 28 Ekim 2021 tarihinde görülmüştü. 

FTM'nin toplam arzı ile dolaşımdaki arzı eşit olmakla beraber 2.545.006.273 FTM’dir.

Fantom, kripto para değişim platformlarında alınıp satıldığı gibi diğer kripto para birimleri ile takas edilebilmektedir. Ayrıca ödeme aracı olarak da kullanılabilir.

FTM, stake edilebilen kripto paralar arasında yer alır ve doğrulayıcı node ile stake sürecine dahil edilebilir.

Fantom'un diğer önemli özelliklerini de şöyle sıralayabiliriz:

1. Akıllı sözleşme özelliklerine sahip bir blok zinciri platformudur

Fantom, akıllı sözleşmeler yürütebilen bir blok zincir platformudur. Bu programlar, blok zincirlerinin bir kişiden başka birine kripto para yollamaktan daha gelişmiş işlemler yapmasına da imkan tanır.

2. Büyük kripto para borsalarının bir kısmında mevcuttur

Pek çok kripto para birimini, özellikle daha küçük kripto paraları satın almak zordur. Ancak Fantom'da durum böyle değildir. FTM, aşağıdakiler başta olmak üzere pek çok borsadan satın alınabilmektedir:

- Binance (yalnızca uluslararası platform)

- FTX

- Gemini

- Crypto.com

Öte yandan Fantom, pek çok merkezi olmayan kripto para borsasında da mevcuttur. Bu tür bir değişim, işlemleri kolaylaştıran bir aracı olmadan eşler arası kripto ticaret hizmeti sunmaktadır. FTM sunan merkezi olmayan borsalar arasında Sishiswap ve Uniswap yer alır.

3. Fantom'da işlemler ucuzdur ve çok hızlı gerçekleşir

FTM'nin temel özelliklerinden biri de kolay ve verimli işlem yapılabilmesidir. Saniyede binlerce işlemin gerçekleştirilebilirken işlemler 1-2 saniye içinde hallolur. İşlem ücretleri 1 centten daha ucuzdur. Mayıs ayında Fantom, 3 milyon işlemi aştı ve en hızlı blok zincir platformu oldu.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu