Ev sahipleri evlerini günlük kiralayabilir mi?

Dünya çapında yaşanan ekonomik krizler nedeni ile ev sahipleri evlerini günlük bir şekilde kiralayama başladı. Peki ev sahiplerinin yaptığı bu işlem yasal mı? Evlerini günlük şekilde kiralayabilirler mi? Kiracılar evlerinin odalarını yasal bir şekilde kiralayabilirler mi?

Kiracılarını tahliye etmekte ya da kira ücretini piyasa koşullarına çıkarmakta bir hayli zorlanan ev sahipleri için günlük veya kısa süreli kiralama da artık cazip bir yol haline geldi. Bu tarz kiralamalar tatil siteleri, Ankara, İstanbul gibi büyük kentlerde yaygınlaşmış durumdayken bir çok yeni problemi de beraberinde getiriyor. Bu işi yapan bir çok kişi bu uygulamanın kat mülkiyeti kanuna uygun olup olmadığını sorguluyor. Kısa süreli ve günlük kiralama sebebi ile kiracıların sık sık değişmesinin güvenlik problemi yarattığından yakınıyorlar. Bu konudaki soruları kat mülkiyeti hukuku uzmanı olan İstanbul Barosu Avukatı Mustafa Şeref Kısacık cevapladı.

Böyle bir şeye hakkı var mı?

Ev sahipleri kendi dairelerine apartman yönetiminden ve site yönetiminden izin almadan günlük ve kısa süreli bir şekilde kiralaya verebilir mi?
 
Elbette verebilirler. Bağımsız bölüm malikinin evini konut amacı ile kullanmak üzere başka bir şekilde kiraya vermesini diğer apartman site yönetimleri ve malikleri engelleyemez. Aksi bir düşünce ise mülkiyet hakkına müdahale olur. Bu noktada yöneticilerin böyle bir yetkisi hakkı yoktur.

Yönetim planında düzenleme gerçekleştirin

Evlerin kısa vadeli ya da günlük kiraya verilmesine karşı olan site apartman yönetimleri ve site sakinleri neler yapabilir?
 
Yapılacak olan site apartman genel kurulunda bu konuyu gündeme getirerek GK’de ayrıntılı olarak görüşmeleri ve beraberinde karar almaları gerekir. Bu daireyi bir konut olarak kısa süreli kiralamak doğrudan bir şekilde yasaklanamaz. Lakin kısa süreli kiracıların yaratacak olduğu problemlere en aza indirecek ve kısa süreli kira vermeye cazip bir seçenek olmaktan çıkartacak bazı koşullarda bütününden yasaklanacak gerekli düzenlemeler yapılabilir. Bunlardan başlıcaları ise şu şekildedir;
 
* Her ne kadar ortak gider aidattan/ avansından her koşulda malikler sorumlu olsalar da

“Kiracımdan niçin aidat temin etmediniz” demesinler diye; her türlü ödeme durumundan maliklerin sorumlu tutulacağı, site yönetimlerinin hiçbir şekilde kiracılar ile birebir muhatap olmayacağı Yönetim Planı’na (YP) ayrıca ve açıkça yazılarak, belirtilebilir. Bu konu kapsamında GK’de detaylı karar alınması ve tebliğ edilerek tüm herkese duyurulması etkili olur.
 
* Kiracının verecek olduğu manevi ve maddi her türlü zararlardan doğrudan olarak malikin sorumlu olacağı aktarılır.
 
* Bağımsız bölüm olarak nitelendirilen yerde yaşayan kişilerin belli bir sayının üzerinde olması halinde ek aidat alınacağı aktarılır. Bu durum da kısa süreli olarak kiralamayı kısmen de olsa cazip olmaktan çıkarabilir.
 
* Sosyal tesisten faydalanma kuralları daha kesin bir şekilde çizgiler ile belirlenebilir. Örnek verecek olursak; sosyal tesisler ve spor alanlarından her evden en fazla x kadar ve isimleri belirli olan kişi yararlanabilir. Kurallara uymayan kişilerin için faydalanması engellenebilir bir şeklinde detaylı düzenlemeler yapılabilir.
 
* Tapuda mesken olarak kayıtlı olan bağımsız bölümlerin işyeri - ticari olarak kullanılması yasaklanabilir.

Kiracının kiracısı olabilir mi?

Kiracılar kendi kiralamış oldukları dairenin bir odasını günlük bir şekilde kiraya verebilirler mi? 
 
Kiracılar, kendi kira sözleşmelerinde özel olarak bir yetki bulunuyorsa kiracı oldukları yeri bir başkasına problemsiz bir şekilde kiralayabilirler. Eğer alt kiraya vermeye dair herhangi bir yetkisi bulunmuyorsa başkasına kiraya veremezler. Lakin, bu durum ev sahibi olan kişi ile kiracı arasındaki bir problemdir. Kiraya veren kişi, kiracıya sözleşmeye aykırılıktan tahliye davası açabilir. Yöneticinin bu durumda kiracıya ya da kiracının kiracısına kira ilişkisi noktasında müdahale etme yetkisi ve hakkı yoktur.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu