Enflasyon 19 yılın zirvesini görebilir

Döviz kurunda yaşanan gelişmeler sonrasında piyasalar, 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon verilerine odaklanmış durumda. Piyasalara göre enflasyon 19 yılın zirvesine ulaşabilir.

Son haftalarda döviz kurunda yaşanan gelişmelerin ardından piyasalar, 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon verilerine odaklandı. Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından yapılan bir anket, kurumların aralık ayı enflasyonunun yüzde 29,6 düzeyine çıkmasını beklediklerini ortaya koydu. 

Enflasyon, piyasaların beklediği düzeye çıkarsa 2002 yılından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşılmış olacak. 

Yurt içi piyasa yapıcılar, aralık ayında enflasyonun 19 yılın zirvesine ulaşacağını tahmin ediyor. 

22 kurumun katılımıyla oluşturulan ankette aralık ayı için yıllık enflasyon beklentisi yüzde 29,59 olarak gerçekleşti. 

3 Ocak tarihinde açıklanacak enflasyonun bu düzeyi görmesi hâlinde Türkiye'de yıllık enflasyon 2002 yılının kasım ayından bu yana en yüksek düzeye ulaşmış olacak. 

Ankette yıllık enflasyona yönelik en yüksek beklenti yüzde 37,3 olarak kaydedilirken, en düşük beklenti yüzde 24 oldu.

Aylık enflasyon beklentisi yüzde 8,1 olurken aylık enflasyona yönelik en yüksek beklenti yüzde 14,6, en düşük beklenti de yüzde 3,5 olarak gerçekleşti. 

2022 beklentisi yüzde 22,8 oldu

2022 yılına yönelik beklentilerin de derlendiği ankette, 2022 yılına ilişkin yıl sonu enflasyon beklentisi ortalama yüzde 22,8 olarak kaydedildi.

2022 yıl sonu için en düşük beklenti yüzde 18, en yüksek beklenti ise yüzde 30 oldu. 

Öncü göstergeler hızlı artışa işaret etti

Kasım ayında Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 21,31 ile üç yılın zirvesini görmüştü. Aralık ayına yönelik göstergeler enflasyonda yüksek düzeylerin korunduğunu ortaya koydu.

Türk-İş'in aralık ayına ilişkin Açlık ve Yoksulluk Araştırması'na göre Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 25,75 ile rekor düzeyde yükseldi. 

Gıda enflasyonunun yıllık oranı ise yüzde 54,96 oldu.

Türk-İş araştırmasına göre süt, yoğurt, peynir grubunda; başta süt olmak üzere tüm markaların ürün çeşitlerinde yüksek oranda artış görüldü. Sütte bir aylık artış yüzde 35,3 olarak kaydedildi. Bu ürün grubundan kaynaklanan fiyat artışlarının aile bütçesine getirdiği aylık ek yük 135 TL olarak hesaplandı. 

(Kaynak: Bloomberg HT Araştırma Birimi)

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu