Emtia fiyatları dalgalı seyrini sürdürüyor

Son zamanlarda olumlu gelişmeler yaşanan emtia fiyatlarında geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izlendi. Kendine bir yön bulamayan emtia fiyatları bu hafta nasıl etkilenecek?

Emtia piyasası geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir gösterdi. Son zamanlarda olumlu gelişmeler yaşanırken bu hafta piyasanın nasıl etkileneceği merak konusu.

Emtia piyasasında yaşanan gelişmeler

ABD-Çin arasında yaşanan gerginlik altın fiyatlarının yükselmesine neden olurken, beraberinde yaşanan ekonomik endişeleri oldukça olumsuz etkiliyor.

Gıda sevkiyatı girişimleri sonucu 3 geminin Ukrayna limanlarından yola çıkmasıyla, tahıl emtia fiyatlarında düşüş yaşandı.

Çin'de emlak piyasasında yaşanan durgunluğun ardından metal taleplerine olan endişelerin devam edeceğinin yanı sıra fiyatları da nasıl etkileyeceği merak konusu.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz artırımı sonrası geçtiğimiz hafta açıklanan ABD İstihdam verilerinin piyasada satış baskısı oluşturdu.

İngiltere Merkez Bankası son 27 yılın en yüksek faiz artışını yaparak 50 baz puanlık artışla yüzde 1,75 seviyesine çıkardı. Enflasyonun kontrol altına alınmasını sağlamak için 1995 yılından itibaren tek adımla ilk kez yüksek faiz oranına imza attı.

ABD tarım dışı istihdam verilerinde artış gösterirken, beklentilerin üstünde gelerek 528 bin artış gösterdi. Geçtiğimiz ayda ülkedeki işsizlik oranı 3,6 seviyesindeyken bu oran 3,5 seviyesine geriledi.

Son yaşanan gelişmeler doğrultusunda geçtiğimiz hafta altın fiyatları 0,5, platin 4,2 değer kazanırken, gümüş yüzde 2,3 değer kaybettiği kaydedildi.

Aynı zamanda ons altın fiyatı 1.790 dolar seviyesinin üzerine çıkarak son bir ayın en yüksek seviyesini gördü. ABD-Çin arasındaki Tayvan gerginliği jeopolitik olarak risklerin altın fiyatları üzerinde olumlu etki yarattı.

Enerji piyasası

Geçen hafta Brent petrol fiyatları yüzde 9,2 değer kaybederken, New York Ticaret Borsasında gaz fiyatı yüzde 2 değer kaybetti.

Yaşanan değer kaybı ile Çin ve Japonya'nın geçtiğimiz aya yönelik imalat verileri taleplerinin üzerinde baskı oluşturdu. 

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinin verdiği karara göre stoklardaki artış, üretim kapasitesinin önüne geçerek, petrol fiyatları üzerinde baskı kurdu.

Tarım piyasası

Tahıl sevkiyatı anlaşmasının ardından tahıl taşıyan gemilerin Ukrayna'dan yola çıkmasıyla buğday ve mısır fiyatlarında düşüş gözlemlendi.

Chicago Borsasında işlem gören buğday 3,9 değer kaybederken, mısır 1,8 seviyesinde değer kaybetti. Soya fasulyesi yüzde 4,1 değer kaybetti ve pirinç yüzde 2,7 artış gösterdi.

Ülkelerin yüksek faiz artırımı beklentilerine yönelik endişe ve ekonomik sıkıntılar tarım fiyatlarında olumsuz etki etmeye devam ediyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu