Ekonomide düşüş başladı mı?
Ülke ekonomisini iyi yönde etkileyen haber, Türkiye'nin risk primini gösteren CDS puanı üzerinden geldi. Bundan kısa bir zamanda 900'lerin üzerine çıkan CDS puanı, 800'ün altında gerileme göstererek 786 seviyesine düştü.
Son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelerde, haziran ayında yapılan ek bütçe de bu yılın son 6 ayı için elektrik ve doğal gaz desteği için ödenek ayrıldı. Hane başına gelecek olan doğal gaz ödemesi üzerinden yardım edilecek.
Geçen yıl petrol ve enerji için kullanılan 51 milyar dolarlık maliyet gündeme gelmişti. Bu maliyetlerden sonra ciddi tepkiler gösterilmiş ve konu özelinde tüketim ihtiyaçlarının gözden geçirilmesi planlanmıştı. Bununla birlikte 2022 yılının ilk 7 ayında bu rakam 75 milyar doların üzerine çıktığı görüldü. Ortalama tüketim rakamlarına bakıldığı zaman analistler yıl sonuna kadar bu rakamın 100 milyar dolar seviyesine kadar çıkacağını öngörüyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklamada bulundu
Ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerin ardından Bakan Nebati, “Geçen haftadan itibaren yabancı yatırımcılar hız kazandı. Doğrudan yatırımlar geliyor. Şu anda girişler oluyor. Her hafta Merkez Bankası açıklar. Geçen perşembe açıkladığı rezerve bakın, yarın açıkladığı rezerve bakın, sonraki haftaya da bakın. Bu iş başladı, devam edecek. Nereden geldiğinin önemi yok. Türkiye güvenilir bir ülke. Geçen haftadan itibaren Türkiye'ye akış hızlandı.” ifadelerine yer verdi.
Geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları aylık bazda incelendiği zaman görece piyasalardaki gerginliği aşağı çekse bile yıllık olarak yüksek seviyelerde devam ettiği görülüyor. Böylece ekonomik yıpranmanın devam edeceğini düşünmek pek şaşırtıcı olmaz. Enflasyonu düşürmek için denenen ekonomik paketler ise sadece dönemsel fayda sağlamakla birlikte geri dönüşünde çok daha büyük yükü hem devlete hem de millete bindirdiği ise gelen rakamlarla belirlenmiş durumda.
Ödeneklerde artış
Enflasyon ve yaşam maliyetinin ciddi artış gösterdiği ve vatandaşın cebini daha fazla yaktığı bu dönemde Türkiye'nin büyümeye bağlı olarak gelirlerinin de artmasına neden oluyor. Örneğin; maaş zamları, elektrik, doğal gaz destekleri enflasyona karşı önemli bir adım olarak görülmeye devam ediyor.
2021 yılı için elektrik, doğal gaz ve akaryakıt için 165 milyar lira destek verilirken, haziran ayında yapılan ek bütçe de 2022'nin son 6 ayı için 134 milyar destek ödenek ayrıldı. Bununla beraber hane başına gelen doğal gaz ödemesi üzerinden destek verilecek.
Ezgi Yılmaz/BirBorsa