E-ticaret geçen yıl tüm dünyada patladı

Toplamda, küresel satışlar 2019'da 26,7 trilyon dolara ulaştı, bu 2018'e göre yüze 4 daha fazla. Küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüze 30'unu oluşturuyorlar.

Tahminlere göre, e-ticaretin pandemiyle birlikte patlaması nedeniyle online satışların payı geçen yıl toplamın yüzde 16'dan yüzde 19'a çıktı. Güney Kore yüzde 25'ten fazlası ile en önemli rol oynadığı ülke.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) Pazartesi günü Cenevre'de yayınladığı bir rapora göre, toplam online satışlarda ilk olarak Çin'in ve İngiltere'nin önünde yer alıyor. Elektronik ticaretin gelişimi, pandeminin başlamasından önce bile gözlemlenmişti.

Toplamda, küresel satışlar 2019'da 26,7 trilyon dolara ulaşarak 2018'e göre yüzde 4 daha fazla oldu. Küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 30'unu oluşturuyor, ancak bu pay Kore'de yüzde 79'dur.Güney ve Japonya'da yüzde 60'ın üzerinde .

Öte yandan salgın, tüketicilerle aktif olan şirketler için daha karışıktı. 10'u ABD ve Çin'den olmak üzere ilk 13 arasında, toplam mal hacmi geçen yıl daha da arttı. Ancak araba paylaşımı veya seyahat konusunda çalışanlar büyük ölçüde etkilendi.

Toplamda, tüketici satışları yüzde 10'un biraz üzerinde bir artışla 4.8 trilyon doları aştı. Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'nin önünde seyir ediyor.

Diğer bir gösterge, 2019 yılında şirketler arası e-ticaretin değeri 21,8 trilyon dolara ulaştı. Yani ABD'nin Japonya ve Çin'in önünde olduğu toplamın yaklaşık yüzde 85'i.

Durum Türkiye içinse benzer oranda küresel piyasaların rakamsal olarak gerisinden gelse bile E- Ticaret Türkiye'de de her geçen gün hızla büyümeye ve yatırımlar almaya devam ediyor.

Son 2 yılda E-Ticaret adı altında yatırım yapan ve bu iş kolunda istihdam edilenlerin sayısı ortalama  yüzde 13'lük bir artış gösterdi. 
İstatiski artışın devam etmesi durumunda 2021 yılı içersinde artışında toplamda yüzde 16'yı bulması bekleniyor.

BirBorsa / Cem Arslan

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu