E-İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüz dünyasında hepimizin sıklıkla karşılaştığı terimler arasında e-ihracat yer almaktadır. Aslında bu terim bir çeşit ihracat çeşidi olarak bilinmektedir ve e-ticaret dünyasında hızla popülerleşmiş ve yaygınlaşmıştır. Temel olarak ise yurt dışına ürün satışı yapmak olarak tanımlanabilmektedir.

Günümüz dünyasında hepimizin sıklıkla karşılaştığı terimler arasında e-ihracat yer almaktadır. Aslında bu terim bir çeşit ihracat çeşidi olarak bilinmektedir ve e-ticaret dünyasında hızla popülerleşmiş ve yaygınlaşmıştır. Temel olarak ise yurt dışına bir hizmet ya da ürün satışı yapmak olarak tanımlanabilmektedir. Mikro ihracat kapsamında gerçekleştirilmekte olan bu ihracat modelinin bazı avantajları olduğu gibi dezavantajlarından da söz edebilmek mümkündür.

E-İhracat Nasıl Yapılır?

E-ticaret son yıllarda popüler bir hale gelmiş durumdadır. Peki yurt dışına ürün ya da hizmet satma işlemi olan e-ihracat nasıl yapılır? Temel olarak bu ihracat modelini gerçekleştirmek için pazaryerleri ve e-ticaret sitelerinden yardım almak gereklidir. Bu işe girişmek isteyen kişilerin öncelikle hedef pazar yerinde satılmak istenen ürünler hakkında araştırma yapması ve bu ürünleri site üzerinden listelemesi gerekmektedir. Böylece online ortamda hedef tüketicilere ulaşmak amaçlanmaktadır.

E-İhracat ile Neler Satılabilir?

Bu ihracat modeli ile yurt dışına satılabilecek pek çok ürün bulunmaktadır. Bunun yanı sıra hizmet satışı da yapılabilir. Yurt dışına sıklıkla satılan ürünler arasında,

·         Outdoor ürünler

·         Temizlik malzemeleri

·         Tekstil ürünleri

·         Ev tekstili ürünleri

·         Dekorasyon ürünleri

·         Hobi ürünleri ve oyuncaklar

·         Kitap

·         Elektrik elektronik ürünleri

·         Spor malzemeleri

·         Gıda ürünleri

Olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla satılabilecek ürünleri oldukça geniş bir skalada inceleyebilmek mümkün olmaktadır. Önemli olan hedef tüketici kitlesi doğru incelenerek doğru ürün satışı yapmak olarak karşımıza çıkmaktadır.

E-İhracata Nasıl Başlanır?

Peki e-ihracata nasıl başlanır? Yurt dışına ürün ya da hizmet satışı yapmak istiyorsanız online bir ortamda satışa başlamak çok daha karlı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilindiği üzere online alışveriş günümüz dünyasında oldukça yaygınlaşmış ve popüler hale gelmiştir. Yurt dışına satış yapmak için öncelikle iyi bir araştırma yapmanız şarttır. Çeşitli e-ticaret siteleri aracılığı ile satış yapmaya başlamanız mümkündür.

E-İhracat’a Başlamak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bilindiği üzere elektronik ihracat klasik ihracata kıyasla her zaman daha avantajlıdır. Bu avantajlar gerekli olan belgeler konusunda da karşımıza çıkmaktadır. Klasik ihracat söz konusu olduğunda hijyen sertifikası, tercüme edilmiş evraklar ya da laboratuar analizi gibi çeşitli belgeler istendiği bilinmektedir. Ancak elektronik ortamda yapılan satışlar için bu belgeler gerekli değildir. Gerekli olan belgeler arasında en önemlisi ise bir tür gümrük belgesi olan Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı olarak karşımıza çıkmaktadır.

E-İhracat Avantajları Nelerdir?

Yurt dışına satış yapmak için geleneksel ihracat yerine elektronik ihracat yapmak pek çok avantajı beraberinde getirmektedir.

·         Elektronik ihracat için pek çok ülkede KDV muafiyeti olduğu bilinmektedir. Bu nedenle çoğu ülkede KDV iadesi alabilmek mümkündür.

·         Geleneksel ihracat modelinde gerekli olan prosedürlerin pek çoğuna gerek duymadan yurt dışına ürün ya da hizmet satışı yapılabilmektedir.

·         Bankalar aracılığı ile ihracat kredilerinden faydalanılabilmektedir.

·         Sağlık ve benzeri bazı belirli ürünler dışında herhangi bir sertifika ya da belgeye ihtiyaç duyulmadan ürün satışı yapılabilmektedir.

·         E-ihracat avantajları arasında bir diğeri ise satışı yapılmakta olan çoğu ürün için CE belgesi dışında herhangi özel bir belgeye sebep olmaması olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yukarıdakilerin dışında ödemelerin herhangi bir dalgalanmadan etkilenmeden direkt döviz olarak alınması, maliyetin çok daha düşük olması, doğrudan tüketiciye satış yapılmasının yanında firmalar arası da ihracat yapılabiliyor olması, sevkiyat aşamasında meydana gelebilecek olan zararların çoğunlukla karşılanabiliyor olması gibi pek çok avantajdan söz edebilmek mümkündür.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu