Dünyanın en zengin şirketi kim? Bilinmedik şirket şaşırttı!
Dünyanın en zengin şirketi kimdir? Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco dünyanın en zengin şirketi olmayı başardı. 2022 yılında Apple’ı geride bırakan şirket liderliğe oturdu. Yükselen petrol fiyatları sonrasında Saudi Aramco’nun piyasa değeri 2,42 trilyon dolara çıktı.
Dünyanın en zengin şirketi kimdir? Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco dünyanın en zengin şirketi olmayı başardı. 2022 yılında Apple’ı geride bırakan şirket liderliğe oturdu.
Yükselen petrol fiyatları sonrasında Saudi Aramco’nun piyasa değeri 2,42 trilyon dolara çıktı. Apple'in piyasa değerini geçen Saudi Aramco, Apple’ı en değerli şirket olmayı başardı. Son dönemlerde Apple hisseleri yüzde 20 düştü. Ukrayna’da ortaya çıkan savaş sonrasında petrol fiyatlarında artış meydana geldi. Bu fiyatlar sonrasında Saudi Aramco hisseleri yüzde 29 arttı. Saudi Aramco, koronavirüs salgını sonrası şirket karını da iki katına çıkarmayı başardı.
Saudi Aramco Hakkında
Dünyanın en zengin şirketi kimdir? Saudi Arabian Oil Company, Suudi Arabistan'nın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi olarak faaliyetlerini sunuyor. Abdülaziz İbn-i el-Suud ve Franklin Roosevelt tarafından ortak kurulan Saudi Aramco'nun değeri 2,42 trilyon doları aşmayı başardı. Dünyanın en değerli şirketi olmayı başaran Saudi Aramco'nun merkezi Zahran'da yer alıyor. Saudi Aramco dünyanın en büyük ham petrol rezervlerine sahiptir. Suudi Arabistan'daki tüm enerji kaynaklarını yöneten firma dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz şirketidir. Saudi Aramco, Gavar ve Sefaniye sahalarını işletiyor. Firma yakın zamanda da 18 Türk şirketi ile anlaşma imzaladı.
Saudi Aramco'nun CEO'su Kimdir?
Suudi Arabistan Petrol Şirketinin CEO’su Amin H. Nasser’dir. 1960 yılında Qatif'te doğan Nasser Petrol Mühendisliği alanında lisans derecesi aldı. 1982 yılında Saudi Aramco'nun petrol üretim bölümünde mühendis olarak çalışmaya başlayan Nasser daha sonra Ras Tanura Yapım Departmanının yöneticisi oldu. 2015 yılından bu yana Suudi Aramco'nun CEO'sudur olarak görev alan Nasser 2020'de Kavaler Ödülü'nü almayı başardı.
Saudi Aramco yılın ilk çeyreğinde net karı, üç kart arttırmayı başardı. Değeri 2,42 trilyon dolara yükselen şirket Apple'ı ilk kez geride bırakarak dünyanın en değerli firması olarak yer aldı. Saudi Aramco 2019 yılında ilk kez halka arz edildi. Bilançosunu her geçen gün arttırmayı başaran firma Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yol açtığı arz endişeleriyle son yılların en büyük karına sahip oldu.
Saudi Aramco’nun Büyüyen Hikayesi
Suudi Aramco yüzlerce rafineriye sahiptir. 1933'te kurulan Aramco, 2017 yılında 100 milyar dolarlık halka arz edildi. Bu arzın en önemli nedeni sürekli zayıflayan petrol fiyatları karşısında Suudi Arabistan'ın petrole bağımlılığını düşürmekti. Firmanın büyüyen hikayesi şu şekildedir;
1933
Standart Oil'e bağlı petrol mühendisleri, ülkenin petrol haklarını 250 bin dolara satın aldı. Satın alımdan sonra ilk petrol sondajı çalışmaları başladı.
1936
Texas Co. Bu yılda Standard Oil'in yüzde 5 hissesini satın aldı.
1938
İlk petrol Damman No 7 kuyusunda çıktı. Firma, Suudi devletine 250 bin dolar ödeme gerçekleştirdi.
1944
Şirketin adı Aramco olarak değişti.
1948
Aramco dünyanın en büyük petrol sahası Gavar'ı keşfetti.
1980
Suudi Devleti, Aramco'nun kalan yüzde 40'lık payını satın aldı.
1984
Aramco'nun ilk Suudi başkanı Ali El Naimi göreve geldi.
1988
Firmanın ismi Saudi Arabian Oil Co. olarak değiştir. İlk pazarlamasını ABD'li Texaco ile gerçekleştirdi.
1993
Aramco, ürün dağıtımı ve uluslararası pazarlamaya yöneldi.
2006
El Kaide şirketin Abkayk kentinde yer alan petrol tesislerine saldırdı. Bu durum sonrasında petrol fiyatları yüzde 4 yükseldi.
2016
Şirketin yüzde 5'i halka arz edildi. Günümüzde Aramco onlarca şehirde hizmet vermektedir.
Petrol Fiyatları Şirketin Değerini Etkiledi
Artan petrol fiyatları sonrasında Saudi Aramco şirketinin piyasa değeri 2,42 trilyon dolara yükseldi. Bu yükseliş sonrasında Saudi Aramco, Apple’ı geride bıraktı. Apple hisselerinde yaşanan bu düşüş şirketin birinci sırada yer almasını sağladı. Ukrayna’daki savaşla petrol fiyatlarının artması Saudi Aramco hisselerinin değerini arttırdı. Saudi Aramco, yeni tip koronavirüs salgını sonrasında da karını arttırmayı başardı.
Aramco Hisse Satışı Rekoru Kırdı
Suudi Arabistan'ın sahibi olduğu Aramco, başkent Riyad'da 25,6 milyar dolarlık hisse satışı gerçekleştirdi. Bu satış Alibaba şirketinin 25 milyar dolarlık hissenin rekorunu kırmayı da başardı. Yerel ve bölgesel yatırımcıların büyük bir ilgi gösterdiği Aramco yüzde 1,5 oranındaki hissesini satışa çıkardı. Bu hisse satışı sonrasında şirket 1,7 trilyon dolarla dünyanın halka açık en büyük şirketi olmayı başardı.
Hisse satışı Suudi ekonomisini modernleştirme ve petrol bağımlılığından kurtulması için gerçekleştirildi. Aramco 100 milyar dolarlık hissesini Riyad ve Londra’da halka açmayı planlıyordu. Ancak yabancı yatırımcıların çekinceli davranması ve şirketin şeffaflıktan uzak olması nedeniyle planlar tamamen değişti.
Bu olay sonrasında Aramco hisselerini Suudi yatırımcılara satma kararı aldı. Suudi bankaları da hisse almak isteyen vatandaşlarına kredi imkanı verdi. Yüksek talep gören şirketin hisseleri 8,53 dolar değerine çıkmayı başardı. Yakın zamanda hisse senetlerinin de yükseleceği tahmin ediliyor. Dünya petrol üretiminin yüzde 40'ını Suudi Arabistan ve Rusya petrol fiyatların yükselmesi için üretimi kısma kararı aldı. Bu durum şirketin değerini daha da arttırdı.
Saudi Aramco Yatırımlarına Devam Ediyor
Dünyanın en zengin şirketi kimdir? Aramco 2022 yılının en değerli şirketi olmayı başardı. Aramco'nun sermaye harcaması 9,4 milyar dolara çıktı. Şirket günümüzde de yatırım yapmaya, düşük karbonlu işletmelere yönelik çalışmaları gerçekleştiriyor. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 120 dolara çıkmıştı. Bu yükseliş şirketin çok daha büyümesini sağladı.