Döviz fiyatlarında dalgalı görünüm devam ediyor
Jeopolitik gelişmeler ve para politikasının izlediği yol sebebiyle dalgalanma çoğalırken, küresel piyasada ise döviz işlemleri genişleyerek yükselmekte.
Son zamanlarda jeopolitik gelişmeler ve merkez bankalarının yükselen enflasyondan dolayı para politikalarında mühim değişiklikler yaşanmasıyla dalgalanma çoğalmakta. Bunun yanı sıra küresel piyasalarda gerçekleştirilen döviz işlemleri, geçtiğimiz yıl ki seviyelerinde üstünü aştı.
Döviz veri ve analiz hizmetleri sağlayıcı, CLSMarketData verilerine bakıldığında yaklaşık günlük işlem hacimleri Temmuz ayında geçtiğimiz yılın aynı ayı ve dönemine kıyasla yüzde 8 artış kaydetti. Günlük olarak ise yaklaşık 1,88 trilyon dolara yakın ilerledi.
Bu rakam ise 2021 yılı Temmuz ayında 1,75 trilyon dolar olarak kaydediliyor. 2022 Haziran ayında ise 1,98 trilyon dolar olarak gerçekleşti.
Yıllık olarak hacim artışına bakıldığı zaman forward işlemlerde yüzde 66, spot işlemlerde yüzde 12 ve swap işlemlerinde de yüzde 2 yükseldi.
Yatırımcılar ilgisini dolara yöneltti
Ukrayna savaşından, enerjide arz ve fiyat gelişmelerine, Fed'in faiz artışlarına ve Çin'deki kovid önlemlerine kadar işlem hacimlerinde gerçekleşen artışın etkisi bir sürü konuyu etkiledi.
Bu dönemlerde yatırımcılar ilgisini dolara yöneltirken, Temmuz sonuna kadar Dolar endeksi geçen 12 ayda yüzde 11'i aşkın değer kazandı.
Euro ve Japon yeni gibi öteki mühim para birimleri ise dolara karşı on yılların en düşük seviyelerine geriledi. Hacimlerde gerçekleşen artışa, yüksek oynaklık katılarak beraber rol aldı.
JPMorgan Küresel Oynaklık Endeksi geçtiğimiz yıla oranla, yaklaşık olarak iki kat artış ile Temmuz ayında bir ara 12 seviyesini aştı.
Bank of New York Mellon Crop. FX stratejisi John Velis, küresel çapta merez bankalarının adımlarıyla para birimlerindeki işemlerin çoğaldığını iade ederek, 'Genellikle, çapraz işlemlerde daha yüksek kur volatilitesi doların daha güçlenmesine neden olur' değerlendirmesini yaptı.
Uyarı: BirBora.com'da yer alan yazı ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.
Buse KAPLAN/BirBorsa