Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?

Günümüzün hastalığı olarak bilinen diyabet yani halk arasında bilinen şeker hastalığı nedir? sorusu özellikle bu hastalığa yeni yakalanan veya hastalık şüphesi olan kişiler tarafından araştırılmaktadır. İşte, Diyabet ile ilgili detaylar...

İnsanoğlu enerji ihtiyacını protein, karbonhidrat ve yağlardan elde eder. Bu öğelerin sindirilmesiyle birlikte glikoz ismi ile bilinen basit şeker elde edilir. Bütün organellerin temel besin kaynakları arasında yer alan glikoz, hücre içerisine girerek enerji olarak değerlendirilir. Pankreas bezi tarafından hazırlanmış olan insülin hormonu ise, glikozun hücreye girişini ve enerji kullanımını gerçekleştiren yapıdır. Bu durumda pankreasın yeterli miktarda vücut adına insülin üretmemesi veya üretilen insülinin vücut tarafından doğru şekilde kullanılmaması diyabet hastalığını ortaya çıkarır. Diğer bir ifade ile yüksek kan şekeri eşliğinde devam eden bir rahatsızlık olarak öne çıkar. Günümüzde ciddi bir sağlık sorunu olmasının yanı sıra, gerekli tanı ve teşhis üzerinden tedavi yöntemleri bulunuyor. Fakat genelde hayat boyu devam eden bir tedavi süreci altındaki rahatsızlıklar içerisinde yer alır.

Diyabet hastalığı tipleri nelerdir?

Diyabet hastalığında üç farklı tip ön plana çıkar. Bunlardan biri Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet ve gestasyonel diyabet olarak değerlendirilir. Genel olarak bu hastalıklarda vücut insülin üretemediği durumlarda, vücuttaki glikoz miktarı ciddi anlamda artış gösterir. Tip 1 diyabet hastalığı içerisinde vücuttaki insülin üretiminin azalması ile beraber sorun yaşanır. Tip 2 diyabet ile beraber gestasyonel diyabet durumunda ise, vücut insülin üretimine karşı normal olmayan durumlar gösterir. Böyle durumlarda ise kan şekeri yükselmesi meydana gelir. Henüz tam olarak ortaya çıkmamış diyabet sorunu ise gizli diyabet ya da prediyabet olarak bilinmektedir. Genel çerçevede ise insülin hormonunun vücuttaki artışı doğrultusunda diyabet hastalıkları farklı tiplerde etkisini gösterir.

Diyabet hastalığının belirtileri nelerdir?

Belli başlı bazı faktörlere dayalı olarak diyabet hastalığı belirtileri göstermeye başlar. Bu belirtilerden özellikle birkaç tanesi eş zamanlı ortaya çıktığı vakit, uzman doktor kontrolü tedavi yöntemleri ele alınır.

  • Aile öyküsü ile beraber genetik faktörler
  • Pankreasa bağlı ortaya çıkan rahatsızlık
  • İnsülin direnci
  • Hareketsiz bir hayat
  • Aşırı kilo durumu ile birlikte obezite
  • Polislik Over Sendromu
  • Yaş

Genel çerçevede yukarıda verilen bu gibi durumlar farklı diyabet tiplerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle aşırı kilolu olan, hamile kişiler ya da yaşlı insanlar için bu durum daha ciddi bir tehlike arz edebilir. Gerekli tanı ve teşhis noktasında semptomlar üzerinden, tedavi yöntemleri ile alınması büyük bir öneme sahiptir.

Diyabet hangi hastalıklara yol açabilir?

Farklı diplerdeki diyabetin ortaya çıkmasının yanı sıra, bu hastalık yanında birçok değişik rahatsızlık getirebilir.

  • Kalp ve damar hastalıkları
  • İnme problemi
  • Böbrek yetmezliği
  • Erkeklerde meydana gelen sertleşme problemi
  • Diyabetik ayak
  • Sinir sistemi rahatsızlıkları

Diyabet ile beraber yanında bu hazırlıklar eklendiği vakit, kişinin günlük hayatındaki yaşam kalitesi ve bedensel bütünlüğü ciddi anlamda zarar görebilir. O yüzden uzman doktor kontrolünde ele alınan tedavi yöntemleri, diyabetin yanında meydana gelen hastalıklara karşı çözüm üretebilir.

Diyabet tedavi yöntemleri nelerdir?

Günümüzde kronik bir hastalık olarak bilinen diyabet konusunda şu an herhangi kesin bir tedavi bulunmuyor. Ancak hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilmek için birtakım tedavi yöntemleri ele alınır. Özellikle bu hastalık konusunda kan şekerinin belli bir dengede kalabilmesi, ilk sırada yer alan tedavi amacı olarak ele alınır. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra egzersiz ve spor önemli öneriler içerisinde bulunur. Tansiyon ve kolesterol dengesi sağlanabilmesi için ise sigara ve alkolden uzak durmak önemli oranda azaltmaktadır. Diğer yandan antidiyabetik ilaçlar Tip 2 diyabet konusunda uzman bu doktor kontrolünde hastaya uygulanır. Tip 1 diyabet için ise insülin tedavisi belirli bir süreç eşliğinde gerçekleştirilir. Gastrik Bypass ameliyatı ise obezitesi bulunan diyabet hastaları için ele alınan bir çözüm yöntemidir. Bu cerrahi operasyon hastanın ciddi anlamda yaşam kalitesini arttırır.

Diyabet hastalığına karşı yaşam kalitesi nasıl arttırılır?

Sağlıklı beslenmek ve doğru şekilde diyet yapan bu haftalık için en önemli çözüm yöntemlerinden biridir. Aynı zamanda günlük düzenli olarak yarım saat veya bir saat kadar yürüyüş ve egzersiz önemli bir potansiyel teşkil eder. Sebze çeşitleri, meyveler ve protein kaynaklı yiyecekler abartılmadan dengeli biçimde tüketilmelidir. Enerji içecekleri, çay ve kahve ile birlikte alkol gibi kaynaklardan uzak durmak gerekir. Elbette düzenli olarak uzman doktor kontrolü altında gerekli tedavi yöntemleri en önemli husustur.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu