Destek ve direnç nedir? Merak edilenler

Destek ve direnç nedir? Merak edilenler.

Destek ve direnç nedir?

En temel düzeyde destek ve direnç basit kavramlardır. Fiyat, aşamayacağı bir seviyeye ulaşır ve bu seviye bir tür bariyer olarak hareket eder. Destekte fiyat bir “taban”, dirençte ise bir “tavan” değer yakalar. En yalın hali ile desteği bir talep bölgesi ve direnci de bir arz bölgesi olarak düşünebilirsiniz.

Destek ve direnç, alışılmış olarak çizgiler biçiminde gösterilse de gerçek dünyaya ilişkin örnekler bu kadar kesin hatlara sahip değildir. Piyasaların kendilerini belirli bir seviyeyi aşmaktan alıkoyan bir fizik kanunu tarafından yönlendirilmediği unutulmamalıdır. Bu sebeple destek ve direnci bir bölge olarak düşünmek daha faydalıdır. Bu bölgeleri, fiyat grafiği üstünde yer alan ve alım satım yapanlarda daha fazla aktiviteye yol açan aralıklar olarak düşünebilirsiniz.

Bir destek seviyesi örneğini inceleyelim. Varlığın, alımlarının artmasına yol açan bir bölgeye sürekli olarak girdiğini görebilirsiniz. Bölgenin birden çok kez test edilmesiyle bir destek aralığı oluşuyor. Ve ayılar (satış yapanlar) fiyatı daha da aşağıya çekemediği için, fiyat en eninde sonunda sekiyor ve potansiyel olarak yeni bir yükseliş trendini başlatıyor.

Yatırımcılar destek ve direnç seviyelerini nasıl kullanabilir?

Teknik analistler bir fiyat grafiğindeki rağbet alanlarını belirlemek için destek ve direnç seviyelerini kullanır. Bu seviyelerde trendde bir değişimin veya duraklamanın görülmesi ihtimali daha yüksek olabilir.

Piyasa psikolojisi, destek ve direnç düzeylerinin oluşmasında çok büyük bir rol oynar. Alım satım yapanlar ve yatırımcılar, daha fazla rağbetnin ve alım satım hareketliliğinin görüldüğü önceki fiyat seviyelerini hatırlayacaktır. Alım satım yapan pek çok kişi aynı seviyelerle karşılaşacağı için bu bölgeler de likidite artışı görülebilir. Bu da, büyük ölçekli alım satımlar yapan kişiler (veya balinalar) için destek ve direnç bölgelerini giriş ve çıkış yapabilmek için ideal konum haline getirir.
Destek ve direnç, başarılı risk yönetimi için anahtar kavramlardır. Bu bölgeleri tutarlı bir biçimde belirleyebilmek kar getirecek alım satım fırsatları sunabilir. Fiyatın bir destek veya direnç bölgesine ulaşmasıyla genelde iki şey olabilir. Fiyat ya bu bölgeden seker veya bölgeyi aşarak trend yönünde hareketine devam eder (muhtemelen bir sonraki destek veya direnç bölgesine kadar).

Bir destek veya direnç bölgesinin yakınından alım satıma girmek yararlı bir stratejidir. Bunun belli başlı nedeni, bir stop-loss emrinin genelde konduğu yer olan geçersiz kılma noktasının nispeten yakın olmasıdır. Eğer bölge aşılırsa ve işlem geçersiz kılınırsa, yatırımcı küçük bir kayıpla işlemden çıkabilir. Bu bağlamda, giriş noktası arz veya talep bölgesinden ne kadar uzaksa, geçersiz kılma noktası da bir o kadar uzaktır.
Dikkate alınması gerekli olan bir diğer nokta da bu seviyelerin değişen bağlama nasıl yanıt vereceğidir. Genel bir kural olarak, kırılmış bir destek bölgesi bir direnç bölgesine dönüşebilir. Bunun tam tersine bir direnç bölgesi kırılırsa, daha sonradan tekrar test edildiğinde bir destek seviyesi haline gelebilir. Bu formasyona kimi zaman destek-direnç değişimi adı verilir.

 BirBorsa / Cem Arslan

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu