Cypherpunk nedir? NFT'lerine neden milyonlarca dolar ödeniyor?

NFT'lerine milyonlarca lira ödeme yapılan Cypherpunk serileri nedir? Neden bu kadar değerli ve teknolojik devrimin gelişimine katkısı nedir? Tüm detaylar şimdi Birborsa.com'da.

Cypherpunk Nedir?

Cypherpunk, diğer şeylerin yanı sıra, kendilerini dijital alanda insanların gizliliğini korumaya adamış bir grup insanın adıdır. 

Her şey küçük bir matematikle başladı

1980'lerin sonlarından bu yana, yukarıda belirtilen amacı yerine getirmek için bir e-posta listesi aracılığıyla kendilerini koordine eden gayri resmi bir grup var. Bu hareket, Whitfield Diffie ve Martin Hellman tarafından asimetrik kriptografinin keşfiyle kolaylaştırılmıştır.

 Asimetri, verileri şifrelemek ve şifresini çözmek için artık aynı parolayı kullanmadığınız, ancak iki parolanız olduğu anlamına gelir. Biri yalnızca şifreleme için kullanılır, bu parolaya genellikle "ortak anahtar" denir. Diğeri ise yalnızca "özel anahtar" olarak da bilinen şifre çözme için kullanılır. Bu keşif, güvenli olmayan iletişim kanalları üzerinden mesaj alışverişi yapmayı ve hiçbir aracının iletişim trafiğini duymamasını sağlamayı mümkün kıldı. Özel / açık anahtar şifrelemesi de PGP harfleriyle kısaltılır. Bunlar, Oldukça İyi Gizlilik anlamına gelir. Böyle bir mesajın şifresini çözmek neredeyse imkansızdır.

Teknolojik bir devrimin gelişimi

1990'ların başında, cypherpunk hareketi resmi bir ideoloji aldı. Üç kişi, Eric Hughes, Timothy C. May ve John Gilmore, San Francisco bölgesinde düzenli olarak küçük grup toplantıları düzenliyor. "Cypherpunk" adı, bilim kurgu literatüründe distopik bir yön olan siberpunk hareketinden doğdu. 1992'de Timothy C. May, teknolojik gelişmelerin şekillendireceği bir dünyayı öngören bir manifesto yazdı. May, esas olarak Ayn Rand gibi özgürlükçü fikirler tarafından motive edildi.

Cypherpunk e-posta listesi birçok yetenekli ve ünlü insanı kendine çekti. Örneğin, 2006 yılında WikiLeaks platformunu kuran ve 2012 ile 2019 yılları arasında tutuklanana kadar Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinde yaşayan Avustralyalı hacker ve gazeteci Julian Assange. Veya Bitcoin topluluğunda tanınmış bir kişilik olan Nick Szabo. Son olarak, Satoshi Nakamoto kendini cypherpunks arasında buldu ve efsanevi beyaz kitabını 2008'de bir "Eşler Arası Elektronik Nakit Ağı" üzerinde yayınladı. Böylece Satoshi Nakamoto, Cypherpunks'ın ilk günlerden beri değer verdiği bir rüyayı gerçekleştirdi: dijital dünya için devletlerden bağımsız elektronik bir ödeme aracı.

NFT
GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu