Çin’in dış ticaret fazlası zirvede yerini alıyor!

Dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip olan Çin, pandemi dönemindeki durgunluğun ardından birçok alanda yükselmeye devam ediyor. Özellikle ihracata yönelik hazırlanan paketlerin devreye girmesiyle ülke ekonomisinin yeni rekorlara imza attığı görüldü.

Dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip olan Çin, pandemi dönemindeki durgunluğun ardından birçok alanda yükselmeye devam ediyor. Özellikle ihracata yönelik hazırlanan paketlerin devreye girmesiyle ülke ekonomisinin yeni rekorlara imza attığı görüldü. Son açıklanan Çin dış ticaret fazlası istatistiklerine göre ülkenin temmuz ayı içerisinde 101,26 milyar dolar fazla vermesiyle tüm zamanlarındaki rekoru kırılmış oldu.


Çin, ihracat bakımından dünyadaki sayılı ülkeler arasında yer alıyor. Çin’de temmuz ayında gerçekleşen ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre %18 artış gösterirken ithalat verilerinde ise bu oran %2,3 olarak belirlendi.


Çin’de yer alan Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre temmuz ayında yapılan ihracatın büyüklüğü %18 artış ile 333 milyar dolar olarak tespit edildi. Son verilere göre ithalat ise 2,3’lük bir yükseliş ile 231,7 milyar dolar olarak kaydedildi.


Çin’in pandemi döneminden sonra gerçekleştirdiği ihracatlar dünya ekonomisi açısından da büyük bir önem arz ediyor. ABD’nin sıkılaştırma politikalarına rağmen ticarette durgunluk yaşamayan Çin bu alanda büyüme hızını kaybetmemiş görünüyor.


Dış ticaret fazlası tüm zamanların rekorunu kırdı

Çin’de açıklanan son veriler ele alındığında ihracatın rekor kırdığı tespit edilirken bu durum aynı zamanda dış ticaret verilerini de olumlu etkiledi. Son yıllarda durağan bir görünüme sahip olan Çin ekonomisinin 2022 yılı içerisinde gerçekleştirdiği hızlı yükseliş dünya ekonomisi açısından da büyük bir etki gösterdi.


Çin’in temmuz ayında açıkladığı dış ticaret fazlası 101,26 milyar dolar olarak belirlendi. Rekor olarak da belirtilen bu veri aynı zamanda Çin ekonomisinin geleceğine yönelik de büyük işaretler gösteriyor. Özellikle Çin’in bu dönemde en büyük ihracat ortakları Güney Doğu Asya ülkeleri olarak belirlenirken Avrupa ülkeleri de hemen ardında yer alıyor.


Çin’de gelen iyi verilerin ardından küresel ekonomi adına olumlu bakışların arttığı gözlemleniyor. Uzmanlara göre Çin’de devam eden üretim sanayisi sayesinde ilerleyen süreçte resesyon yaşanmasının ihtimalinin gittikçe azaldığı belirtildi. Birçok Avrupa ülkesinin sıkılaştırmaya gittiği 2022 yılı içerisinde Çin ve Asya ülkeleri hızlı bir şekilde ticaret yaparak büyümeye devam ediyor.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu