Çin, Hong Kong’daki yaptırım karşıtı yasayı ertelediğini açıkladı

Çin, Hong Kong'a yaptırım karşıtı bir yasa uygulama önerisine yönelik oylama sürecini erteledi.

Çin'in üst düzey yasama organı, Hong Kong'a yaptırım karşıtı bir yasa uygulama önerisine yönelik oylama sürecini erteledi.

Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesinin Pekin'de yaptığı kapalı oturumun ardından Hong Kong tüzüğüne eklenmesi beklenen yasanın onaylandığına ilişkin yeni bir açıklama yapılmadı.

Komitenin yerel delegesi olan Tam Yiu-chung, verdiği bir röportajda, yasanın üzerinde daha fazla çalışılması için oylamanın ertelendiğini açıklamıştı. Yasanın ne zaman çıkarılacağı konusunda bilgi vermeyen Tam Yiu-chung, ek inceleme süresinin yasayı daha etkili hale getireceğini aktarmıştı.

South China Morning Post gazetesi, konuyla ilgili bilgisi olan bir kişiye atıfta bulunarak, ''Merkezi hükümet konu hakkında daha fazla görüş dinlemeyi umuyor.'' dedi.

Ertelenen karar, Çin hükümetinin teknolojiden eğitime kadar baskı altında tuttuğu sektörlerde ve Hong Kong finans piyasalarında gevşemeye yol açtı.

Çin, ABD yaptırımlarına misilleme yapmak amacıyla haziran ayında çıkardığı yaptırım karşıtı yasa ile hükümete, bu tür tedbirleri uygulayan kuruluşların varlıklarına el koyma konusunda geniş yetki veriyordu.

Hong Kong’un güvenlik kanunu

Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran tarihinde oy birliğiyle kabul edilen yasa, Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından da imzalanmıştı.

Devleti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri yasaklayan ilgili yasa, Çin hükümetinin onayının ardından Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

Yasa, içeriği itibarıyla asıl olarak 2019 yılının haziran ayında suçluların Çin'e iadesini öngören yasa tasarısına karşı başlatılan ve yıl sonuna kadar yoğun kitle protestolarıyla sürdürülen hükümet karşıtı protesto hareketlerini hedef alıyor.

Yasa ile Çin medyası tarafından 'Hong Kong'un vatan hainleri' olarak yansıtılan muhalif gazeteciler, iş adamları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önü açılırken, bu çerçevede yasaklanan suçları işleyenlere 3 yıldan müebbete kadar hapis cezası verileceği aktarılıyor.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu