Bu haftanın ana gündemi merkez bankalarının toplantıları olacak
18 - 22 Ocak işlem haftasında takip edilecek önemli ekonomik göstergeler arasında merkez bankalarının toplantıları olacak.
Pazartesi
Çin’den 2020’nin son çeyrek büyüme rakamları açıklanacak. Covid-19’un çıkış yeri olan Çin, ilk çeyrekte salgın nedeniyle %9,8 daralma yaşadı. 2. Çeyrekte ise ilk çeyrekteki düşüşe göre %11 büyüme gösterdi. 3. Çeyreği %2,7 büyüme ile atlatan Çin ekonomisinin son çeyrekte %3,2 büyümesi bekleniyor.
Salgının başlangıç yeri olan Çin, sıkı tedbirlerle salgından da en az etkilenen ülkelerden olmayı başardı. Aylar sonra ilk defa yeni vakaya rastlanan ülkede ilk dönemki gibi olmamakla beraber yoğun yerlerde tekrar tedbirler uygulanıyor.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey’nin konuşması olacak. Avrupa’da salgından en çok etkilenen ülke olan İngiltere’de yeni dalga da etkisini artırıyor. Başkanın sürece dair açıklamaları takip edilecek.
Veri akışının zayıf olduğu haftanın ilk işlem gününde yurt içinde de önem derecesi yüksek bir data bulunmuyor.
Salı
İngiltere ve Almanya’dan otomobil satışları açıklanacak. Pandemi nedeniyle üretimde düşüş, satışlarda ise yükseliş yaşanmıştı. Son aydaki değişim takip edilecek.
Almanya’da artan vaka sayısı ve kısıtlamalar nedeniyle yatırımcıların ekonomik sürece dair iyimserliği de azaldı. Kasım’da pandemi (Mart ayı) sonrası en düşük seviyeye inen ZEW Ekonomik Hissiyatı Aralık rakamları takip edilecek.
Bölge cari denge verisinin de açıklanacağı işlem gününde önceki ay 26,6 milyar euro fazla veren Euro Bölgesi’nde Kasım ayında da 25 milyar euro üzerinde fazla verilmesi bekleniyor.
Çarşamba
Avrupa’da veri akışının yoğun olduğu işlem gününde İngiltere ve Euro Bölgesi’nden TÜFE verileri açıklanacak. İngiltere’de %1 altında olan enflasyonun son ayda %0,5 gelmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise yıllık olarak eksi seviyelerin son ayda da devam etmesi bekleniyor.
Kanada Merkez Bankası’nın (BoC) yılın ilk faiz toplantısında ise %0,25 olan faiz oranında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Merkez Bankası en son Mart ayında pandemi nedeniyle faizi %0,25’e düşürmüştü.
ABD’den haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Son haftalarda azalan stoklar Brent ve ham petrol fiyatının da Şubat sonrası en yüksek seviyelere çıkmasını sağlamıştı.
Perşembe
Haftanın en önemli ve en yoğun olan işlem gününde TCMB, BoJ ve ECB, yılın ilk toplantısını yapacaklar.
2020’yi %17 faiz oranı ile kapatan merkez bankasının yılın ilk toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. %14,03 enflasyona göre yüksek olan faiz oranında Ocak ve Şubat enflasyon oranları belirleyici olacak. Merkezin karar metninde sıkı duruş ve kararlılık mesajları vermesi bekleniyor, (PPK toplantısı 14.00’da).
2020’de pandemi nedeniyle mevcutta uygulanan genişlemeci para politikasını daha da esneten ECB’nin eksi seviyelerde olan faiz oranında değişiklik yapması beklenmezken varlık alımlarını artırıp artırmayacağı takip edilecek.
5 yıldan fazladır eksi faiz uygulayan BoJ’un faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmezken destekleri ne ölçüde artıracağı ve sözlü yönlendirmeleri takip edilecek.
PPK toplantısı öncesi yurt içinde Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Pandemi döneminde 54,9 seviyesine inen gösterge son aylarda 80,0 seviyesi üzerine çıkarak 7 yılın zirvesini gördü. Endeksin 2021’in ilk ayında 80,0 tabanını koruması bekleniyor.
ABD tarafında haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve konut satışları açıklanacak. Pandemi sonrası en sert düşüşü yaşayan istihdam piyasasının teşvik paketindeki direkt yardımlar, saatlik ücretler ve haftalık ödeneklerin artması ile kademeli olarak azalması beklense de kısıtlamaların devrede olması istenen sonucun alınmasını zorlaştırabilir.
Cuma
İngiltere’den perakende satışlar ve PMI rakamları takip edilecek. Cafe, bar, restoran, sinema gibi hizmet sektörüne bağlı yerlerin kapalı olması nedeniyle daralma bölgesine geçen PMI tarafında zayıf seyrin deva etmesi bekleniyor.
Almanya ve Euro Bölgesi’nde de PMI verilerinin zayıf kalması bekleniyor.
ABD’de daralma eşiği üzerinde olan PMI göstergelerinin son ayda hafif gerilemesi bekleniyor. Mevcut ev satışlarının ise Aralık ayında %1 üzerinde düşmesi bekleniyor.
Avrupa ve ABD’de salgında yeni zirveler yaşanmaya devam ederken uygulanan kısıtlamalar ise uzatılıyor Bu da sektörlerin kısıtlama döneminde zayıflamaya devam edeceğini gösteriyor.