Bu hafta yaşanan önemli gelişmeler

Yurt içinde yaşanan son gelişmeler haberimizde yer alırken, haftanın önemli gelişmelerinin arasında yurt dışı ÜFE verileri yer aldı. Jackson Hole ve ABD'nin büyüme verileri ise öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor.

Ağustos ayına ilişkin tüketici güven endeksi TÜİK tarafından açıklandı. Açıklanan veriye göre ağustos ayında bir önceki aya kıyasla tüketici endeksi yüzde 6,1 oranında artış gösterdi. Temmuz'da yüzde 68 seviyesinde olan tüketici endeksi bu ayda yüzde 72,2 seviyesine ulaştı.

Bunun yanında açıklanan TÜİK verilerine göre bahsedilen dönemde hanenin maddi durumunu ölçen endeks yüzde 46,4 seviyesinden yüzde 53,8 seviyesine yükseldi.

Yurt dışı ÜFE seviyesi yükseldi

Yurt dışı üretici fiyat endeksi ise bir 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 111,34 seviyesinde artış gösterdi. Bunun yanında aylık bazda yüzde 0,66 seviyesinde artış gösterdi.

Bu yılın temmuz ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,66, Aralık 2021 tarihine kıyasla yüzde 36,19 seviyesinde artış durumda. 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 111,34 oranında yükseldi.

Dolar yeni rekoruna imza attı

Piyasalarda dolar kurunun güç bulmasıyla Türk Lirası değer kaybetmeye devam etti. Ülkenin risk primi küresel risk iştahının da etkisiyle gerileme gösterdi.

Dolar/TL ise 2022 yılının zirvesini 18.17 üzerini test ederek görmüş durumda. Geçtiğimiz haftanın ikinci ve üçüncü işlem gününde rekor kapanışlarıyla adından sık sık söz ettirdi.

FED Başkanının Jackson Hole konuşması 

FED'in karışık faiz sinyalleri hakkında ipucu verecek olan konuşma Jackson Hole Sempozyumunda FED Başkanı Powell tarafından gerçekleştirildi. Önümüzdeki faiz artırım kararı ile ilgili açıklamalarda bulunan FED Başkanı Powell, faiz oranını verilerin karar vereceğini belirtti. Bununla beraber yüksek enflasyon için Merkez Bankası'nın elindeki tüm güçleri sonuna kadar kullanacağı mesajı veren Powell, ABD ekonomisi için bunun acı verici olacağını vurguladı.

ABD'de gaz fiyatları yükseldi

ABD doğal gaz fiyatları kritik seviyeye yükseldi. Isınma ve elektrik santralleri için stokların kış talebini karşılayamayacağı endişesi gittikçe artmış durumda. Bununla beraber bir milyon İngiliz termal birimi (MMBTU) başına 10 doların üzerine çıkarak 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerginlikten dolayı küresel piyasalarda enerji krizi gittikçe artış gösteriyor. Ülkelerin kış talebini karşılayamama endişeleri çoğaltırken, enerji krizine karşı sert önlemler alınmaya başlandı.

Euro Bölgesi ekonomik aktivite de tekrar düşüş gösterdi

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu