Bu hafta piyasalar iş gücü verilerine ve ABD enflasyonuna odaklanacak

6 Aralık ile başlayan haftada yurt içi piyasalar için iş gücü istatistikleri ve Hazine ihaleleri öne çıkarken, yurt dışında da Almanya sanayi üretimi, ABD ve Çin'in enflasyon verileri piyasaların odağında olacak.

Bu hafta yurt içi piyasalar için iş gücü istatistikleri ve Hazine ihaleleri öne çıkacak. Yurt dışında ise Almanya sanayi üretimi, ABD ve Çin'in enflasyon verileri piyasaların odağında olacak.

6 Aralık Pazartesi günü hangi veriler öne çıkacak?

10.00 - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayınlayacak. TCMB Kasım ayına ilişkin açıklanan enflasyon ile ilgili değerlendirmelerini yayınlayacak.

14.30 - TCMB, kasım ayına ilişkin Reel Efektif Döviz Kuru rakamlarını açıklayacak. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru en son 63,09 puan ile tarihi düşük seviyesine gelmişti.

10.00 - Almanya'da ekim ayına ilişkin fabrika siparişleri rakamları açıklanacak. Siparişler bir önceki ay aylık yüzde 1,3, yıllık yüzde 9,7 artmıştı.

12.30 - Euro Bölgesi'nde yatırımcıların görüşünü yansıtan Sentix Yatırımcı Güven Endeksi açıklanacak. Endeks en son 18,3 puan seviyesinde gerçekleşmişti.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Ben Broadbent, "Büyüme, Enflasyon ve Para Politikası Görünümü" başlıklı bir konuşma yapacak.

Gün içinde Kazakistan ve Ukrayna merkez bankalarının faiz kararı açıklanacak.

Euro Bölgesi maliye bakanları, 2022 taslak bütçelerini görüşmek üzere bir araya gelecekler.

7 Aralık Salı gününe ilişkin veri gündemi

10.00 - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), finansal yatırım araçları reel getiri oranlarını yayınlayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihaleleri gerçekleştirecek. Hazine'nin bir önceki ihalelerinde sırasıyla yüzde 19,55 ve yüzde 9,86 ortalama faiz oluşmuştu.

17.30 - Hazine ve Maliye Bakanlığı, nakit gerçekleşme raporunu paylaşacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını gerçekleştirecek.

Günün ilk saatlerinde Asya piyasalarından analistler tarafından izlenecek önemli veriler bulunuyor. Güney Kore ödemeler dengesi, Japonya hane halkı harcamaları, reel ücretler, döviz rezervleri, Çin ticaret rakamları öne çıkan veriler olacak.

06.30 - Avustralya Merkez Bankası (RBA) faiz kararı ise verilerin ardından piyasaların bekleyeceği gündem maddesi olacak. RBA faizi son 11 toplantısında yüzde 0,10 düzeyinde tuttu.

06.30 - Aynı saatlerde Japonya'nın 30 yıllık tahvil ihalesinin sonuçları yayınlanacak.

10.00 - Almanya'da ekim ayına yönelik sanayi üretimi rakamları açıklanacak. Bir önceki ay sanayi üretiminde aylık yüzde 1,1, yıllık yüzde 1,0 düşüş gerçekleşmişti.

10.45 - Almanya'nın ardından Fransa'dan gelecek ticaret rakamları izlenecek.

13.00 - Almanya'dan gelecek diğer önemli veri ise ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi olacak. Endeks bir önceki ay 31,7 seviyesinde açıklanmıştı.

13.00 - Euro Bölgesi için final GSYH ve istihdam rakamları analistler tarafından takip edilecek.

İngiltere 30, Almanya ise 2 yıllık tahvil ihaleleri ile piyasaya borçlanacak.

ABD'de dış ticaret, tarım dışı verimlilik VE IBD/TIPP Ekonomik İyimserlik Endeksi bekleniyor. ABD'nin 3 yıllık tahvil ihalesi de takip edilecek gündem maddeleri arasında yer alıyor.

8 Aralık'ta piyasalar hangi verilere odaklanacak?

10.00 - TÜİK, 2020 yılına ilişkin eğitim ve sağlık harcamaları istatistiklerini iki rapor halinde açıklayacak.

17.30 - Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç borç çevirme oranları, ortalama maliyeti ve vadesi ile ilgili rakamları paylaşacak.

00.30 - Yurt dışında günün ilk verisi ABD'den gelecek API petrol stokları olacak.

02.50 - Japonya cari işlemler dengesi, final GSYH rakamları Asya piyasalarının erken saatlerde yayınlanacak verileri arasında yer alıyor.

Hindistan Merkez Bankası (RBI) faiz kararını açıklayacak. RBI, 2020 yılının mayıs ayından bu yana faizi yüzde 4,00 seviyesinde sabit tutuyor.

11.15 - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Sistemik Risk Kurulu Beşinci Yıllık Konferansı'nın açılışı için bir video mesaj yayımlayacak. Toplantıda ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel ve banka denetçisi Andrea Enria konuşma yapacaklar.

13.30 - Almanya 10 yıllık tahvil ihalesiyle piyasaya borçlanacak.

Son iki toplantısında faiz artıran Polonya Merkez Bankası (NBP), yılın son toplantısını gerçekleştirecek. NBP, son iki toplantısında, piyasa beklentilerinin de üzerinde toplam 115 baz puan faiz artırımı gerçekleştirmişti.

Günün son faiz kararı ise Kanada Merkez Bankası'ndan (BoC) gelecek. BoC son 13 toplantısında faizi yüzde 0,25 düzeyinde tutmuştu.

ABD'de çok öne çıkan bir veri bulunmazken, MBA mortgage, JOLTS açılan iş ve DoE petrol stokları takip edilecek. ABD'de izlenecek bir diğer gündem maddesi ise 10 ve 30 yıllık tahvil ihaleleri olacak.

9 Aralık Perşembe günü öne çıkacak veriler

10.00 - TÜİK, 2020 yılına yönelik il bazında GSYH rakamları, kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri üretimi rakamlarını yayınlayacak.

14.30 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayınlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak takip edilecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını gerçekleştirecek.

00.30 - Günün ilk saatlerinde Brezilya'dan faiz kararı gelecek. Son 6 toplantısında faizi sürekli artıran Brezilya Merkez Bankasının (COPOM) toplam artırımı 575 baz puana ulaştı.

04.30 - Erken saatlerde gelecek diğer önemli veri ise Çin enflasyon rakamları olacak. Ülkede tüketici ve üretici fiyatları verileri açıklanacak. Ekim ayında yıllık tüketici fiyatları yüzde 1,5, üretici fiyatları yüzde 13,5 olarak gerçekleşmişti.

10.00 - Avrupa piyasaları ise güne Almanya ticaret rakamlarıyla başlayacak. Ticaret ile beraber her zaman olduğu gibi cari denge rakamı da açıklanacak.

ABD'de işsizlik başvuruları ve toptan stoklar dışında öne çıkan bir veri bulunmuyor.

Haftanın son günü piyasalar hangi verilere odaklanacak? - 10 Aralık

10.00 - Haftanın son günü TÜİK önemli veriler paylaşacak. Ekim ayına yönelik iş gücü istatistikleri, İnşaat Maliyet Endeksi ve Dış Ticaret Endeksleri verileri açıklanacak. Mevsimsel düzeltilmiş verilerle işsizlik oranı en son yüzde 11,5 düzeyine gelmişti.

10.00 - TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, piyasaların yakından takip edeceği bir diğer gündem maddesi olacak.

02.50 - Asya piyasalarında Japonya üretici fiyatlarına odaklanılacak. 

10.00 - Avrupa piyasalarında İngiltere'den gelecek veriler öne çıkıyor. İngiltere'de sanayi üretimi, aylık GSYH ticaret, hizmet üretimi rakamları aynı saatte yayınlanacak.

10.00 - Almanya'nın final tüketici fiyatları rakamları da takvimde yer alıyor.

BoE ve Kantar işbirliğiyle düzenlenen anket sonuçları, İngiltere'de öne çıkan diğer gündem maddesi olacak. Bir önceki ankette 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 2,7, 2 yıl sonrası için yüzde 2,2 ve 5 yıl sonrası için yüzde 3,0 olarak açıklanmıştı.

16.30 - Yurt dışında günün en önemli verisi ABD'nin enflasyon rakamları olacak. Ülkede tüketici fiyatları ekim ayında yüzde 6,2 ile 31 yılın en yüksek düzeyine ulaşmıştı.

ABD'de Michigan Tüketici Güven Endeksi ve Baker Hughes sondaj kule sayıları günün açıklanacak diğer verileri olacak.

GENIL Güneş Enerjisi Projesinde Gelişme Duyurdu